Wiosenne śniadania

Zbliża się wiosna! Warto więc uatrakcyjnić nasze śniadania i sięgnąć po pyszne nowalijki. Zobacz kilka ciekawych propozycji na wiosenne śniadania!

Ciepłe promienie słoneczne zaglądają nieśmiało do naszych okien, na straganach pojawiają się pierwsze kolorowe, pachnące wiosną warzywa. Warto więc uatrakcyjnić nasze śniadania i sięgnąć po pyszne nowalijki.

Wiosenne śniadania

Fot. Depositphotos

Choć po zimie młode warzywa kuszą nas zapachem i kolorem, to jednak spożywać je powinniśmy z umiarem. Te pierwsze dary wiosny bowiem, by szybciej rosły, są intensywnie nawożone, co zasadniczo wpływa na ich chemiczny skład. Ale nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie z nich zrezygnować. Spożywane w odpowiedniej ilości i odpowiednio wybrane nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia.

Chcesz wiedzieć czym kierować się przy zakupie pierwszych warzyw? Koniecznie przeczytaj artykuł Nowalijki - jakie są najlepsze?

A czy jest coś lepszego, niż pyszny twarożek z młodą rzodkiewką i szczypiorkiem? Kolorowe kanapki, albo lekka, pełna witamin sałatka? Wiosna dodaje nam tyle energii, że nawet sowy, którym wczesne pobudki sprawiają ogromną trudność, maja ochotę nastawić budzik 20 minut wcześniej i zjeść o ciepłym, słonecznym poranku pyszne, zdrowe, pachnące wiosną i cieszące oko śniadanie.

Zaproś zatem wiosnę do swojego stołu i przygotuj smaczne, pełne witamin śniadanie. Zobacz kilka ciekawych propozycji.

Poznaj kilka przepisów na wiosenne śniadania:

 

Wiosenne twarożki

Wiosenne śniadania

Fot. Depositphotos

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Składniki:

  • chudy twaróg
  • jogurt naturalny
  • szczypiorek
  • rzodkiewki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Twaróg rozdrobnić widelcem lub zblendować z jogurtem. Dodać posiekany szczypiorek i pokrojone drobno rzodkiewki. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kolorowy twarożek z papryką

Składniki:

  • chudy twaróg
  • jogurt naturalny
  • kawałek papryki czerwonej, żółtej, zielonej, pomarańczowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Twaróg rozdrobnić widelcem lub zblendować z jogurtem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do twarożku, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Twarożek pomidorowy

Składniki:

  • chudy twaróg
  • jogurt naturalny
  • pomidor
  • szczypior
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Twarożek pokrusz, dodać jogurt, sól i pieprz do smaku, utrzeć na gładką masę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w drobną kostkę, delikatnie wymieszać z twarożkiem. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Twarożek z otrębami

Składniki:

  • serek wiejski
  • 2 łyżki otrębów
  • łyżka pestek słonecznika
  • rzodkiewka
  • rzeżucha
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kubełek wiejskiego twarożku mieszamy z otrębami, słonecznika, rzeżuchą i rzodkiewką i kilkoma kroplami oliwy.

Czy wiesz, że... rzodkiewka  zawiera siarkę, błonnik i wywiera w naszej wątrobie działanie żółciopędne, co z kolei pomaga w trawieniu tłuszczów.

 

Kolorowe kanapki pełne witamin

Wiosenne śniadania

Fot. Depositphotos

Kanapka z serem i czerwoną papryką

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarować łyżeczką masła osełkowego. Na każdą kromkę nałożyć po 2 liście zielonej sałaty, plasterek żółtego sera oraz czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Kanapki posypać szczypiorkiem.

Kanapka z łososiem i ogórkiem

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarować łyżeczką masła osełkowego. Nałożyć dwa liście zielonej sałaty i pół pokrojonego w plasterki świeżego ogórka. Na wierzchu położyć plastry wędzonego łososia. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kanapka z jajkiem

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego opiec w tosterze. Posmarować kremowym serkiem twarogowym. Nałożyć na nie roszponkę, plasterki ogórka, rzodkiewki i plastry jajka ugotowanego na twardo. Oprószyć solą i pieprzem do smaku.

Kolorowa kanapka wiosenna

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarować łyżeczką masła osełkowego. Nałożyć dwa liście zielonej sałaty, po plasterku wędliny i sera. Pomidor i rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki i następnie układamy je na kanapkach. Dekorujemy keksami majonezu, posypujemy szczypiorkiem bądź rzeżuchą.

Czy wiesz, że... ogórki to najmniej kaloryczne warzywa, mają silne działanie moczopędne. Nie powinno się ich łączyć z pomidorami z uwagi na fakt, że niszczą w nich witaminę C.

 

Zdrowe, lekkie i smaczne sałatki

Wiosenne śniadania

Fot. Depositphotos

Wiosenna sałatka

Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • sałata
  • pęczek szczypiorku
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć. Ogórek przekroić na pół wzdłuż i pokroić na plasterki. W kostkę pokroić rzodkiewki, posiekany szczypiorek. Liście sałaty porwać na kawałki. Wszystko wymieszać.
Jogurt doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać koperkiem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Sałatka ze świeżym szpinakiem

Składniki:

  • liście świeżego szpinaku;
  • twardy żółty ser;
  • garść orzechów włoskich;
  • garść suszonej żurawiny;
  • odrobina sezamu;
  • oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód, przyprawy.

Sposób przygotowania:

Szpinak płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Wkładamy do salaterki. Orzechy włoskie siekamy, a żółty ser kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do szpinaku. Przygotowujemy sos do sałatki z odrobiny oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu i ulubionych przypraw. Pasować będą zioła prowansalskie, bazylia, oregano, rozmaryn oraz pieprz i sól. Polewamy sałatkę sosem.

Sałatka z jajkiem

Składniki:

  • sałata
  • świeży ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 4 jaja
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę umyć i porwać na kawałki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ósemki. Rzodkiewkę, ogórka pokroić w paseczki. Szczypiorek posiekać. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, polać oliwą z oliwek.

Sałatka z grzankami ziołowymi

Składniki:

  • sałata
  • ogórek
  • pomidory
  • jajka ugotowane na twardo
  • tuńczyk w oleju
  • szczypior
  • oliwa z oliwek
  • suszona bazylia, oregano
  • kromki chleba pełnoziarnistego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kromki chleba pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem suszonych ziół. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Liście sałaty umyć, ułożyć na talerzu. Na liściach sałaty ułożyć ćwiartki jajek, pomidorów, plastry ogórków i kawałki tuńczyka. Całość polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem i grzankami.

Czy wiesz, że... sałata to źródło kwasu foliowego, który m.in. zapobiega niedokrwistości i wadom układu nerwowego u dzieci. Ma także mało kalorii.

 

Omlety wiosenne

Wiosenne śniadania

Fot. Depositphotos

Omlet z pomidorami

Składniki:

  • 4 jajka

     

  • 2 średnie pomidory
  • szczypiorek
  • sól
  • bazylia
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy oliwek. Posypać solą i dusić przez chwilę. Następnie dodać posiekany szczypiorek, bazylię i wszystko to zalać rozbełtanymi jajkami. Smażyć do chwili, aż jajka się zetną.

Omlet ziołowy

Składniki:

  • 3 jajka

     

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 10 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Ser zetrzeć na drobnej tarce. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać łyżkę masła. Jajka roztrzepać w miseczce, posolić, oprószyć pieprzem, dodać posiekany drobno szczypiorek, starty ser. Dokładnie wymieszać. Masło roztopić na patelni, wylać masę jajeczną. Kiedy omlet będzie ścięty, zsunąć go na talerz. Udekorować listkami bazylii.

Omlet z rzodkiewkami i fetą

Składniki:

  • 4 jajka
  • rzodkiewki
  • ser feta
  • pęczek szczypiorku
  • rzeżucha
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Do miseczki wbić jajka, dodać 5 łyżek wody i szczyptę soli, pieprzu. Ubijać energicznie. Rzeżuchę, szczypiorek posiekać, rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Następnie na teflonowej patelni rozgrzać oliwę, wlać jajka i posypać warzywami. Smażyć na średnim ogniu 1 - 2 min., aż do ścięcia. Delikatnie odwrócić i smażyć kolejne 2 min. przełożyć na talerz i posypać pokruszoną fetą.

Czy wiesz, że... pomidory to cenne źródło witaminy C, potasu i likopenu, który chroni przed nowotworami i chorobami serca. Potas wspomaga pracę wszystkich mięśni, także sercowego.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Uwielbiam nowalijki, wszystko jest takie kolorowe i zdrowe!: )