Ciepłe promienie słoneczne zaglądają nieśmiało do naszych okien, na straganach pojawiają się pierwsze kolorowe, pachnące wiosną warzywa. Warto więc uatrakcyjnić nasze śniadania i sięgnąć po pyszne nowalijki.
Fot. Depositphotos
Choć po zimie młode warzywa kuszą nas zapachem i kolorem, to jednak spożywać je powinniśmy z umiarem. Te pierwsze dary wiosny bowiem, by szybciej rosły, są intensywnie nawożone, co zasadniczo wpływa na ich chemiczny skład. Ale nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie z nich zrezygnować. Spożywane w odpowiedniej ilości i odpowiednio wybrane nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia.
Chcesz wiedzieć czym kierować się przy zakupie pierwszych warzyw? Koniecznie przeczytaj artykuł Nowalijki - jakie są najlepsze?
A czy jest coś lepszego, niż pyszny twarożek z młodą rzodkiewką i szczypiorkiem? Kolorowe kanapki, albo lekka, pełna witamin sałatka? Wiosna dodaje nam tyle energii, że nawet sowy, którym wczesne pobudki sprawiają ogromną trudność, maja ochotę nastawić budzik 20 minut wcześniej i zjeść o ciepłym, słonecznym poranku pyszne, zdrowe, pachnące wiosną i cieszące oko śniadanie.
Zaproś zatem wiosnę do swojego stołu i przygotuj smaczne, pełne witamin śniadanie. Zobacz kilka ciekawych propozycji.
Poznaj kilka przepisów na wiosenne śniadania:
Wiosenne twarożki
Fot. Depositphotos
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Składniki:
- chudy twaróg
- jogurt naturalny
- szczypiorek
- rzodkiewki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Twaróg rozdrobnić widelcem lub zblendować z jogurtem. Dodać posiekany szczypiorek i pokrojone drobno rzodkiewki. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kolorowy twarożek z papryką
Składniki:
- chudy twaróg
- jogurt naturalny
- kawałek papryki czerwonej, żółtej, zielonej, pomarańczowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Twaróg rozdrobnić widelcem lub zblendować z jogurtem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do twarożku, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Twarożek pomidorowy
Składniki:
- chudy twaróg
- jogurt naturalny
- pomidor
- szczypior
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Twarożek pokrusz, dodać jogurt, sól i pieprz do smaku, utrzeć na gładką masę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w drobną kostkę, delikatnie wymieszać z twarożkiem. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Twarożek z otrębami
Składniki:
- serek wiejski
- 2 łyżki otrębów
- łyżka pestek słonecznika
- rzodkiewka
- rzeżucha
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Kubełek wiejskiego twarożku mieszamy z otrębami, słonecznika, rzeżuchą i rzodkiewką i kilkoma kroplami oliwy.
Czy wiesz, że... rzodkiewka zawiera siarkę, błonnik i wywiera w naszej wątrobie działanie żółciopędne, co z kolei pomaga w trawieniu tłuszczów.
Kolorowe kanapki pełne witamin
Fot. Depositphotos
Kanapka z serem i czerwoną papryką
Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarować łyżeczką masła osełkowego. Na każdą kromkę nałożyć po 2 liście zielonej sałaty, plasterek żółtego sera oraz czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Kanapki posypać szczypiorkiem.
Kanapka z łososiem i ogórkiem
Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarować łyżeczką masła osełkowego. Nałożyć dwa liście zielonej sałaty i pół pokrojonego w plasterki świeżego ogórka. Na wierzchu położyć plastry wędzonego łososia. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Kanapka z jajkiem
Dwie kromki chleba pełnoziarnistego opiec w tosterze. Posmarować kremowym serkiem twarogowym. Nałożyć na nie roszponkę, plasterki ogórka, rzodkiewki i plastry jajka ugotowanego na twardo. Oprószyć solą i pieprzem do smaku.
Kolorowa kanapka wiosenna
Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarować łyżeczką masła osełkowego. Nałożyć dwa liście zielonej sałaty, po plasterku wędliny i sera. Pomidor i rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki i następnie układamy je na kanapkach. Dekorujemy keksami majonezu, posypujemy szczypiorkiem bądź rzeżuchą.
Czy wiesz, że... ogórki to najmniej kaloryczne warzywa, mają silne działanie moczopędne. Nie powinno się ich łączyć z pomidorami z uwagi na fakt, że niszczą w nich witaminę C.
Zdrowe, lekkie i smaczne sałatki
Fot. Depositphotos
Wiosenna sałatka
Składniki:
- 1 długi ogórek
- pęczek rzodkiewek
- sałata
- pęczek szczypiorku
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć. Ogórek przekroić na pół wzdłuż i pokroić na plasterki. W kostkę pokroić rzodkiewki, posiekany szczypiorek. Liście sałaty porwać na kawałki. Wszystko wymieszać.
Jogurt doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać koperkiem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
Sałatka ze świeżym szpinakiem
Składniki:
- liście świeżego szpinaku;
- twardy żółty ser;
- garść orzechów włoskich;
- garść suszonej żurawiny;
- odrobina sezamu;
- oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód, przyprawy.
Sposób przygotowania:
Szpinak płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Wkładamy do salaterki. Orzechy włoskie siekamy, a żółty ser kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do szpinaku. Przygotowujemy sos do sałatki z odrobiny oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu i ulubionych przypraw. Pasować będą zioła prowansalskie, bazylia, oregano, rozmaryn oraz pieprz i sól. Polewamy sałatkę sosem.
Sałatka z jajkiem
Składniki:
- sałata
- świeży ogórek
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- 4 jaja
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć i porwać na kawałki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ósemki. Rzodkiewkę, ogórka pokroić w paseczki. Szczypiorek posiekać. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, polać oliwą z oliwek.
Sałatka z grzankami ziołowymi
Składniki:
- sałata
- ogórek
- pomidory
- jajka ugotowane na twardo
- tuńczyk w oleju
- szczypior
- oliwa z oliwek
- suszona bazylia, oregano
- kromki chleba pełnoziarnistego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kromki chleba pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem suszonych ziół. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Liście sałaty umyć, ułożyć na talerzu. Na liściach sałaty ułożyć ćwiartki jajek, pomidorów, plastry ogórków i kawałki tuńczyka. Całość polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem i grzankami.
Czy wiesz, że... sałata to źródło kwasu foliowego, który m.in. zapobiega niedokrwistości i wadom układu nerwowego u dzieci. Ma także mało kalorii.
Omlety wiosenne
Fot. Depositphotos
Omlet z pomidorami
Składniki:
-
4 jajka
- 2 średnie pomidory
- szczypiorek
- sól
- bazylia
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy oliwek. Posypać solą i dusić przez chwilę. Następnie dodać posiekany szczypiorek, bazylię i wszystko to zalać rozbełtanymi jajkami. Smażyć do chwili, aż jajka się zetną.
Omlet ziołowy
Składniki:
-
3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- pęczek szczypiorku
- kilka listków świeżej bazylii
- 10 dag żółtego sera
Sposób przygotowania:
Ser zetrzeć na drobnej tarce. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać łyżkę masła. Jajka roztrzepać w miseczce, posolić, oprószyć pieprzem, dodać posiekany drobno szczypiorek, starty ser. Dokładnie wymieszać. Masło roztopić na patelni, wylać masę jajeczną. Kiedy omlet będzie ścięty, zsunąć go na talerz. Udekorować listkami bazylii.
Omlet z rzodkiewkami i fetą
Składniki:
- 4 jajka
- rzodkiewki
- ser feta
- pęczek szczypiorku
- rzeżucha
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do miseczki wbić jajka, dodać 5 łyżek wody i szczyptę soli, pieprzu. Ubijać energicznie. Rzeżuchę, szczypiorek posiekać, rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Następnie na teflonowej patelni rozgrzać oliwę, wlać jajka i posypać warzywami. Smażyć na średnim ogniu 1 - 2 min., aż do ścięcia. Delikatnie odwrócić i smażyć kolejne 2 min. przełożyć na talerz i posypać pokruszoną fetą.
Czy wiesz, że... pomidory to cenne źródło witaminy C, potasu i likopenu, który chroni przed nowotworami i chorobami serca. Potas wspomaga pracę wszystkich mięśni, także sercowego.