Wiosenne śniadania

Zbliża się wiosna! Warto więc uatrakcyjnić nasze śniadania i sięgnąć po pyszne nowalijki. Zobacz kilka ciekawych propozycji na wiosenne śniadania!
/ 26.02.2015 08:56

Ciepłe promienie słoneczne zaglądają nieśmiało do naszych okien, na straganach pojawiają się pierwsze kolorowe, pachnące wiosną warzywa. Warto więc uatrakcyjnić nasze śniadania i sięgnąć po pyszne nowalijki.

Wiosenne śniadania

Fot. Depositphotos

Choć po zimie młode warzywa kuszą nas zapachem i kolorem, to jednak spożywać je powinniśmy z umiarem. Te pierwsze dary wiosny bowiem, by szybciej rosły, są intensywnie nawożone, co zasadniczo wpływa na ich chemiczny skład. Ale nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie z nich zrezygnować. Spożywane w odpowiedniej ilości i odpowiednio wybrane nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia.

Chcesz wiedzieć czym kierować się przy zakupie pierwszych warzyw? Koniecznie przeczytaj artykuł Nowalijki - jakie są najlepsze?

A czy jest coś lepszego, niż pyszny twarożek z młodą rzodkiewką i szczypiorkiem? Kolorowe kanapki, albo lekka, pełna witamin sałatka? Wiosna dodaje nam tyle energii, że nawet sowy, którym wczesne pobudki sprawiają ogromną trudność, maja ochotę nastawić budzik 20 minut wcześniej i zjeść o ciepłym, słonecznym poranku pyszne, zdrowe, pachnące wiosną i cieszące oko śniadanie.

Zaproś zatem wiosnę do swojego stołu i przygotuj smaczne, pełne witamin śniadanie. Zobacz kilka ciekawych propozycji.

Poznaj kilka przepisów na wiosenne śniadania:

 

Wiosenne twarożki

Wiosenne śniadania

Fot. Depositphotos

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Składniki:

  • chudy twaróg
  • jogurt naturalny
  • szczypiorek
  • rzodkiewki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Twaróg rozdrobnić widelcem lub zblendować z jogurtem. Dodać posiekany szczypiorek i pokrojone drobno rzodkiewki. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kolorowy twarożek z papryką

Składniki:

  • chudy twaróg
  • jogurt naturalny
  • kawałek papryki czerwonej, żółtej, zielonej, pomarańczowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Twaróg rozdrobnić widelcem lub zblendować z jogurtem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do twarożku, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Twarożek pomidorowy

Składniki:

  • chudy twaróg
  • jogurt naturalny
  • pomidor
  • szczypior
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Twarożek pokrusz, dodać jogurt, sól i pieprz do smaku, utrzeć na gładką masę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w drobną kostkę, delikatnie wymieszać z twarożkiem. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Twarożek z otrębami

Składniki:

  • serek wiejski
  • 2 łyżki otrębów
  • łyżka pestek słonecznika
  • rzodkiewka
  • rzeżucha
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kubełek wiejskiego twarożku mieszamy z otrębami, słonecznika, rzeżuchą i rzodkiewką i kilkoma kroplami oliwy.

Czy wiesz, że... rzodkiewka  zawiera siarkę, błonnik i wywiera w naszej wątrobie działanie żółciopędne, co z kolei pomaga w trawieniu tłuszczów.

 

Kolorowe kanapki pełne witamin

Wiosenne śniadania

Fot. Depositphotos

Kanapka z serem i czerwoną papryką

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarować łyżeczką masła osełkowego. Na każdą kromkę nałożyć po 2 liście zielonej sałaty, plasterek żółtego sera oraz czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Kanapki posypać szczypiorkiem.

Kanapka z łososiem i ogórkiem

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarować łyżeczką masła osełkowego. Nałożyć dwa liście zielonej sałaty i pół pokrojonego w plasterki świeżego ogórka. Na wierzchu położyć plastry wędzonego łososia. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kanapka z jajkiem

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego opiec w tosterze. Posmarować kremowym serkiem twarogowym. Nałożyć na nie roszponkę, plasterki ogórka, rzodkiewki i plastry jajka ugotowanego na twardo. Oprószyć solą i pieprzem do smaku.

Kolorowa kanapka wiosenna

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarować łyżeczką masła osełkowego. Nałożyć dwa liście zielonej sałaty, po plasterku wędliny i sera. Pomidor i rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki i następnie układamy je na kanapkach. Dekorujemy keksami majonezu, posypujemy szczypiorkiem bądź rzeżuchą.

Czy wiesz, że... ogórki to najmniej kaloryczne warzywa, mają silne działanie moczopędne. Nie powinno się ich łączyć z pomidorami z uwagi na fakt, że niszczą w nich witaminę C.

 

Zdrowe, lekkie i smaczne sałatki

Wiosenne śniadania

Fot. Depositphotos

Wiosenna sałatka

Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • sałata
  • pęczek szczypiorku
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć. Ogórek przekroić na pół wzdłuż i pokroić na plasterki. W kostkę pokroić rzodkiewki, posiekany szczypiorek. Liście sałaty porwać na kawałki. Wszystko wymieszać.
Jogurt doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać koperkiem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Sałatka ze świeżym szpinakiem

Składniki:

  • liście świeżego szpinaku;
  • twardy żółty ser;
  • garść orzechów włoskich;
  • garść suszonej żurawiny;
  • odrobina sezamu;
  • oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód, przyprawy.

Sposób przygotowania:

Szpinak płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Wkładamy do salaterki. Orzechy włoskie siekamy, a żółty ser kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do szpinaku. Przygotowujemy sos do sałatki z odrobiny oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu i ulubionych przypraw. Pasować będą zioła prowansalskie, bazylia, oregano, rozmaryn oraz pieprz i sól. Polewamy sałatkę sosem.

Sałatka z jajkiem

Składniki:

  • sałata
  • świeży ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 4 jaja
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę umyć i porwać na kawałki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ósemki. Rzodkiewkę, ogórka pokroić w paseczki. Szczypiorek posiekać. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, polać oliwą z oliwek.

Sałatka z grzankami ziołowymi

Składniki:

  • sałata
  • ogórek
  • pomidory
  • jajka ugotowane na twardo
  • tuńczyk w oleju
  • szczypior
  • oliwa z oliwek
  • suszona bazylia, oregano
  • kromki chleba pełnoziarnistego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kromki chleba pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem suszonych ziół. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Liście sałaty umyć, ułożyć na talerzu. Na liściach sałaty ułożyć ćwiartki jajek, pomidorów, plastry ogórków i kawałki tuńczyka. Całość polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem i grzankami.

Czy wiesz, że... sałata to źródło kwasu foliowego, który m.in. zapobiega niedokrwistości i wadom układu nerwowego u dzieci. Ma także mało kalorii.

 

Omlety wiosenne

Wiosenne śniadania

Fot. Depositphotos

Omlet z pomidorami

Składniki:

  • 4 jajka

     

  • 2 średnie pomidory
  • szczypiorek
  • sól
  • bazylia
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy oliwek. Posypać solą i dusić przez chwilę. Następnie dodać posiekany szczypiorek, bazylię i wszystko to zalać rozbełtanymi jajkami. Smażyć do chwili, aż jajka się zetną.

Omlet ziołowy

Składniki:

  • 3 jajka

     

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 10 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Ser zetrzeć na drobnej tarce. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać łyżkę masła. Jajka roztrzepać w miseczce, posolić, oprószyć pieprzem, dodać posiekany drobno szczypiorek, starty ser. Dokładnie wymieszać. Masło roztopić na patelni, wylać masę jajeczną. Kiedy omlet będzie ścięty, zsunąć go na talerz. Udekorować listkami bazylii.

Omlet z rzodkiewkami i fetą

Składniki:

  • 4 jajka
  • rzodkiewki
  • ser feta
  • pęczek szczypiorku
  • rzeżucha
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Do miseczki wbić jajka, dodać 5 łyżek wody i szczyptę soli, pieprzu. Ubijać energicznie. Rzeżuchę, szczypiorek posiekać, rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Następnie na teflonowej patelni rozgrzać oliwę, wlać jajka i posypać warzywami. Smażyć na średnim ogniu 1 - 2 min., aż do ścięcia. Delikatnie odwrócić i smażyć kolejne 2 min. przełożyć na talerz i posypać pokruszoną fetą.

Czy wiesz, że... pomidory to cenne źródło witaminy C, potasu i likopenu, który chroni przed nowotworami i chorobami serca. Potas wspomaga pracę wszystkich mięśni, także sercowego.

Redakcja poleca

REKLAMA