Wiosenne pasty do pieczywa

Wiosną zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na witaminy, zwłaszcza C i A. Posiłki powinny być wzbogacone nowalijkami, nie żałujmy więc sobie rzodkiewek, szczypiorku, cebulki dymki, zielonej pietruszki, sałaty, koperku...
/ 05.06.2010 12:07

Wiosną zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na witaminy, zwłaszcza C i A. Posiłki powinny być wzbogacone nowalijkami, nie żałujmy więc sobie rzodkiewek, szczypiorku, cebulki dymki, zielonej pietruszki, sałaty, koperku...

Nawet w niewielkich ilościach zwiększają wartość witaminową i mineralną posiłków, a także urozmaicają je, podnoszą smak, aromat i cieszą oczy ładnym wyglądem. Doskonale komponują się z pastami do pieczywa, które przyrządza się z różnego rodzaju serów (miękkich i twardych), wędlin, mięsa, jaj, ryb wędzonych... Miesza z masłem, majonezem czy oliwą i w akompaniamencie wyżej wymienionych nowalijek stanowią bazę do przygotowania smacznych i zdrowych kanapek.

Francuska pasta do pieczywa

  • 25 dag różnych gatunków sera
  • łyżka miękkiego masła
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • kminek, sól, pieprz

Zieleninę umyć, osuszyć i posiekać. Miękkie sery rozetrzeć widelcem, twardy zetrzeć na tarce, wymieszać. Dodać cebulę i połowę natki, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać. Doprawić kminkiem, posypać resztą natki. Podawać z ciemnym pieczywem i rzodkiewkami.

Pasta z tuńczyka i jajek na twardo

  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • mała główka sałaty lub rukoli
  • kawałek świeżego ogórka
  • pomidor
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka czarnych oliwek bez pestek, listki bazylii
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki oliwy

Wszystkie składniki rozdrobnić w dowolny sposób, wymieszać, polać sosem przygotowanym z musztardy, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, jeszcze raz wymieszać. Napełnić przekrojone bułki.

Pasta z bryndzy

  • 100 g bryndzy
  • 20 g śmietany
  • natka pietruszki, koperek
  • papryka mielona słodka, sól, pieprz

Bryndzę ze śmietaną utrzeć na masę. Natkę pietruszki i koperek posiekać, dodać do masy. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z pieczywem wiejskim i świeżym ogórkiem.

AL

Redakcja poleca

REKLAMA