Wiosną zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na witaminy, zwłaszcza C i A. Posiłki powinny być wzbogacone nowalijkami, nie żałujmy więc sobie rzodkiewek, szczypiorku, cebulki dymki, zielonej pietruszki, sałaty, koperku...
Nawet w niewielkich ilościach zwiększają wartość witaminową i mineralną posiłków, a także urozmaicają je, podnoszą smak, aromat i cieszą oczy ładnym wyglądem. Doskonale komponują się z pastami do pieczywa, które przyrządza się z różnego rodzaju serów (miękkich i twardych), wędlin, mięsa, jaj, ryb wędzonych... Miesza z masłem, majonezem czy oliwą i w akompaniamencie wyżej wymienionych nowalijek stanowią bazę do przygotowania smacznych i zdrowych kanapek.
Francuska pasta do pieczywa
- 25 dag różnych gatunków sera
- łyżka miękkiego masła
- łyżka kwaśnej śmietany
- czerwona cebula
- natka pietruszki
- kminek, sól, pieprz
Zieleninę umyć, osuszyć i posiekać. Miękkie sery rozetrzeć widelcem, twardy zetrzeć na tarce, wymieszać. Dodać cebulę i połowę natki, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać. Doprawić kminkiem, posypać resztą natki. Podawać z ciemnym pieczywem i rzodkiewkami.
Pasta z tuńczyka i jajek na twardo
- Puszka tuńczyka w sosie własnym
- mała główka sałaty lub rukoli
- kawałek świeżego ogórka
- pomidor
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kilka czarnych oliwek bez pestek, listki bazylii
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki oliwy
Wszystkie składniki rozdrobnić w dowolny sposób, wymieszać, polać sosem przygotowanym z musztardy, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, jeszcze raz wymieszać. Napełnić przekrojone bułki.
Pasta z bryndzy
- 100 g bryndzy
- 20 g śmietany
- natka pietruszki, koperek
- papryka mielona słodka, sól, pieprz
Bryndzę ze śmietaną utrzeć na masę. Natkę pietruszki i koperek posiekać, dodać do masy. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z pieczywem wiejskim i świeżym ogórkiem.
AL