Wielokulturowe Święta - przepis na polędwicę wołową w cieście!

Różnorodność jest wspaniała! Dzięki różnym kulturom i obyczajom, które możemy poznawać (i smakować!), życie staje się o wiele ciekawsze!
/ 29.05.2019 10:46

Wielokulturowość otaczającego nas świata sprawia, że polska, świąteczna kuchnia coraz więcej czerpie z bożonarodzeniowych tradycji innych państw. W krajach anglojęzycznych, takich jak Stany Zjednoczone czy Australia popularnym daniem świątecznym jest wykwintny wellington, czyli polędwica wołowa zapiekana w cieście. Nazwa dania powstała na cześć Arthura Wellesley’a, diuka Wellington, który zasłużył się w trakcie bitwy pod Waterloo.

Welington z truflowo-grzybowym nadzieniem według Rafała Borysa, szefa kuchni restauracji Mosaiq we Wrocławiu.

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

polędwica wołowa 1kg
ciasto francuskie 1 sztuka
pieczarki 400 gr
oliwa truflowa 10ml
szpinak 450gr
cebula 100 gr
ziemniaki 400gr
masło 200gr
tymianek 10 gr (najlepiej świeży)
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
olej
2 jajka

Sposób przygotowania:

Polędwicę należy wymyć, a następnie osuszyć. Mięso natrzeć solą i pieprzem, a następnie dokładnie obsmażyć i odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie szpinak obrać z łodyg i blanszować we wrzątku przez 25 sekund, a następnie chłodzić w wodzie z lodem.
Ziemniaki obieramy, formujemy w owalny lub kwadratowy kształt. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy tymianek, czosnek i ziemniaki, które dusimy pod przykryciem przez około 10 min następnie przewracamy i gotujemy przez kolejne 10 min.

Pieczarki i cebule drobno siekamy i przesmażamy na maśle. Po usmażeniu dodajemy oliwę truflową i odstawiamy.
Ciasto francuskie rozwałkujemy na grubość 0,3 mm. Następnie nakładamy smażone grzyby i polędwicę. Starannie zawijamy i układamy szwem do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 min.
Pod koniec pieczenia wellingtona i ziemniaków przesmażamy cebule na maśle i dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!