Wielkanocna babka czekoladowo-kawowa - przepis

Dla tych, którzy cenią sobie zarówno smak czekolady jak i kawy przedstawiamy przepis na czekoladowo-kawową babkę wielkanocną.
/ 11.03.2013 13:38

Babka czekoladowa

Babka czekoladowo-kawowa

Składniki

  • 340  g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 3 filiżanki mocnego espresso
  • 3 krople aromatu kawowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Zobacz także: Wielkanocne łakocie

Przygotowanie

Masło, w temperaturze pokojowej, utrzyj z obydwoma rodzajami cukru. Następnie dodaj jajka. Rozpuść i delikatnie ostudź czekoladę. Bardzo powoli, cały czas energicznie mieszając dodaj czekoladę do powstałego wcześniej waniliowego kogla-mogla. Uważaj aby nie zrobiła się przysłowiowa jajecznica. Następnie, dalej ucierając, wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlej ostudzone espresso oraz 3 krople aromatu kawowego. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 °C. Gotową babkę możesz ozdobić ziarnami kawy w czekoladzie lub pokusić się na własnoręczne przygotowanie kremu kawowego.

  Krem można przygotować ubijając opakowanie śmietany 36% z mały opakowaniem serka mascarpone lub ricotty, 3 łyżkami cukru oraz 1 filiżanką mocnego espresso.

Zobacz także: Regionalna Wielkanoc

Redakcja poleca

REKLAMA