Babka czekoladowo-kawowa
Składniki
- 340 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 200 g masła
- 3 filiżanki mocnego espresso
- 3 krople aromatu kawowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Zobacz także: Wielkanocne łakocie
Przygotowanie
Masło, w temperaturze pokojowej, utrzyj z obydwoma rodzajami cukru. Następnie dodaj jajka. Rozpuść i delikatnie ostudź czekoladę. Bardzo powoli, cały czas energicznie mieszając dodaj czekoladę do powstałego wcześniej waniliowego kogla-mogla. Uważaj aby nie zrobiła się przysłowiowa jajecznica. Następnie, dalej ucierając, wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlej ostudzone espresso oraz 3 krople aromatu kawowego. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 °C. Gotową babkę możesz ozdobić ziarnami kawy w czekoladzie lub pokusić się na własnoręczne przygotowanie kremu kawowego.
Krem można przygotować ubijając opakowanie śmietany 36% z mały opakowaniem serka mascarpone lub ricotty, 3 łyżkami cukru oraz 1 filiżanką mocnego espresso.
Zobacz także: Regionalna Wielkanoc