POLECAMY

Wielkanocne łakocie

Na wielkanocnym stole honorowe miejsce zajmują jajka, żurek, i pieczone mięsa, nie mniej ważne jednak są łakocie. Tradycyjnie na Wielkanoc piecze się ciasta - babki piaskowe i drożdżowe, mazurki, serniki czy strucle z makiem. Wraz z ekspansją zachodniej kultury, do Polski przywędrowała też czekolada, która już na stałe wpisała się w wielkanocne tradycje. Wielkanocne łakocie - pisanki, zające i baranki oprócz tego że cudownie smakują, to również cieszą oko - są piękną dekoracją!
Wielkanocne łakocie fot. fot. Odra

Tradycyjne wielkanocne ciasta

Po pierwsze baba: nie ma na nią jednego przepisu. Baby wielkanocne pieczone były od zawsze w każdej części Polski; niegdyś przygotowania do ich wypieku rozpoczynano tuż po Niedzieli Palmowej.

Babka była nie tylko sztandarową potrawą na każdym polskim stole wielkanocnym, ale także dowodem umiejętności kulinarnych gospodyni. Powinna być zawsze pulchna i lekka; w dawnej Polsce nie było to jednak takie proste, ponieważ do wypieku tradycyjnej baby zużywano nawet do 80 jaj! Najpopularniejsze do tej pory są baby piaskowe, drożdżowe, polane lukrem lub wysadzane bakaliami.

Polecamy również: Prezenty na Zajączka - wielkanocne słodycze

Podobnie kilka dni przed Świętami rozpoczyna się tworzenie tradycyjnych mazurków, czyli wypieków na kruchym lub półkruchym cieście, które przyozdabiane są wedle uznania – bakaliami, słodkimi masami, lukrem czy owocami. Wzory najczęściej nawiązują do tradycji wielkanocnych – są to obrazy zajączków, pisanek, baranków itp.

Żaden stół wielkanocny nie obejdzie się również bez tradycyjnego sernika. Dziś zdawać by się mogło, że ciasto to jest tradycyjnym polskim wypiekiem, jednak początki tego serowego przysmaku sięgają 3 tysięcy lat wstecz.

Na stoły polskie natomiast serniki sprowadził król Jan III Sobieski. Obecnie wypiek ten, w zależności od regionu, posiada charakterystyczną cechę. Małopolskim ,,udoskonaleniem” sernika na przykład jest ,,kratka” na wierzchu wypieku, tworzona z wałeczków kruchego ciasta. Zapewne jednak każda z pań domu ma swój własny przepis na idealny sernik: na zimno lub z galaretką, z owocami, kokosem, kakao…

Sprawdź też: Wielkanocny stół w pastelach

Czekoladowe jaka, zajączki, baranki...

Wraz z ekspansją zachodniej kultury, do Polski przywędrowała też czekolada, która już na stałe wpisała się w wielkanocne tradycje. Czekoladowe jajka czy zajączki stały się obowiązkowym ,,wyposażeniem” każdego koszyczka. Czekolada bowiem zaczęła oznaczać dobrobyt i powodzenie; stała się symbolem szczęścia i dostatku, poza tym jest lubiana przez najmłodszych.

Już na miesiąc przed Wielkanocą producenci słodyczy oferują nam niezliczone wzory świątecznych produktów, którymi z powodzeniem ozdobić możemy świąteczny stół, jak i obdarować najmłodszych. Czekoladowe jajka  z nadzieniem w formie owocowych galaretek, zajączki wypełnione cukierkami, baranki z likierem, praliny w kształcie pisanek - w tym okresie pojawia się wiele wyszukanych słodkości. Podczas świątecznego śniadania będą świetną dekoracją, a po posiłku – słodkim deserem.

Święta Wielkanocne to czas szczęścia i radości, także dla naszych podniebień. W te wyjątkowe dni zapomnijmy więc o wszystkich dietach i cieszmy się słodkimi chwilami spędzonymi z rodziną i najbliższymi – w końcu czekaliśmy na nie już od grudnia.

Zobacz także: Wielkanocne dekoracje - jajko w roli głównej

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)