POLECAMY

Warzywa nadziewane

Lato, to czas, w którym możemy do woli rozkoszować się świeżymi warzywami, których wtedy nie brakuje, a czasami nawet zostajemy nimi wręcz zasypani dzięki szczodrości rodzinnego hobbysty ogrodnika, którego w żadnej rodzinie nie brakuje.

Lato, to czas, w którym możemy do woli rozkoszować się świeżymi warzywami, których wtedy nie brakuje, a czasami nawet zostajemy nimi wręcz zasypani dzięki szczodrości rodzinnego hobbysty ogrodnika, którego w żadnej rodzinie nie brakuje.

Gdy zdarzy się nam nagły przypływ świeżych warzyw – pomidorów, cukinii, papryki, bakłażanów dobrym pomysłem na ich wykorzystanie będzie przygotowanie ich z przeróżnymi nadzieniami, zapieczonych w piekarniku.Warzywa nadziewane

Takie nadziewane warzywa to gotowe samodzielne danie, nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy i czasu, bo praktycznie po przyrządzeniu nadzienia i wypełnieniu nim wydrylowanych warzyw same się przygotowują, piekąc powoli w piekarniku. Pieczone, nadziewane warzywa to prawdziwa uczta dla smakoszy, warzywa po upieczeniu podwajają swój smak i aromat, a nadzienie jakie im zaserwujemy to dodatkowa rozkosz dla kubków smakowych.

Warzywa przed pieczeniem i nadziewaniem myjemy, przepoławiamy (pomidory wszerz, natomiast cukinie, bakłażany wzdłuż, paprykę można przekroić zarówno wzdłuż jak i wszerz) i wydrążamy z nich środek, którego nie wyrzucamy. Będziemy mogli wykorzystać go zarówno jako dodatek do nadzienia jak i  do sosów do makaronów itp.

Oto dwie propozycje na nadzienia do warzyw, pierwsza w wersji na ciepło, druga na zimno.

Papryki nadziewane mielonym mięsem

Składniki:

  • 4 papryki,
  • 400 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 bułka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki orzeszków ziemnych (bez skórki),
  • 2 łyżeczki orzeszków pistacjowych,
  • szczypta papryki,
  • łyżeczka posiekanej, świeżej mięty,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól

Wykonanie:

Zamoczyć bułkę w miseczce z wodą, aby zmiękła, wycisnąć nadmiar wody.
Pokroić w drobną kosteczkę cebulę i przełożyć do miseczki. Mięso wymieszać z cebulą, namoczoną bułką i jajkiem. Wszystko posolić, dodać szczyptę ostrej papryki, posiekaną miętę, orzeszki i wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
Umyć papryki, przekroić, wyeliminować nasionka. Wypełnić papryki mięsnym nadzieniem, aż po same brzegi. Papryki ułożyć na blasze posmarowanej oliwą z oliwek, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° i piec przez około 40 minut. Papryki można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Podanym nadzieniem możemy wypełnić także inne warzywa – pomidory, cukinie itp.

Pomidory nadziewane na zimno

Składniki:

  • 8 podłużnych pomidorów,
  • 2 cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 mozzarella,
  • pęczek świeżego majeranku,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz

Wykonanie:

Umyć pomidory, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Lekko posolić i położyć na talerzyku skórką w górę, tak, aby odsączyć z nich nadmiar wody.
W międzyczasie umyć cukinie, marchewki i ziemniaki. Marchewki i ziemniaki obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w kosteczkę i pogotować w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły. Uważać, aby się nie rozgotowały, a pozostały lekko twarde.
Odcedzić warzywa i przysmażyć na oliwie z oliwek razem z ząbkiem czosnku, tak, aby się lekko przyrumieniły. Ostudzić.
Pokroić w kosteczkę mozzarellę i wymieszać razem z warzywami i posiekanym na drobno świeżym majerankiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Otrzymanym nadzieniem wypełnić pomidory.
 

Anna Łyczko Borghi
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/9 lat temu
Papryki nadziewane mniam mniam:):). Wiem z doświadczenia:), że są smaczne.