Sezon wakacyjno-urlopowy w pełni. Niestety, nie wszyscy możemy cieszyć się urokami zagranicznych wojaży. Istnieje jednak sposób, by nie ruszając się z domu przenieść się w inny zakątek Starego Kontynentu. Wybierz się w kulinarną podróż do Hiszpanii i urządź sobie fiestę w południowym stylu!
Hiszpania - kraj słońca, ognistego flamenco, ojczyzna Don Kichota. Ta położona na Półwyspie Iberyjskim kraina jest znana także ze wspaniałej, a przy tym niezwykle różnorodnej kuchni. Właściwie każda jej część obfituje w inne tradycje kulinarne. Uważa się nawet, że ile w Hiszpanii regionów - tyle tradycyjnych potraw i związanych z nim zwyczajów.
Pikantna wieprzowa kiełbasa chorizo, omlety z ziemniakami, szereg różnorodnych przekąsek podawanych na zimno lub na gorąco określanych wspólnych mianem tapas, oliwa, oliwki, sery - to tylko niektóre kulinarne wizytówki Hiszpanii. W daniach tej kuchni można znaleźć wpływy wielu kultur i krajów, m.in. francuskie, meksykańskie oraz angielskie. To prawdziwy tygiel smaków i wyrazistych aromatów!
W naszych polskich warunkach klimat malutkich wiosek i tętniących życiem hiszpańskich miast można oddać m.in. poprzez kulinaria. Romantyczna kolacja dla dwojga lub obiad przygotowany w gronie znajomych pozwolą choć na chwilę przenieść się do słonecznej Hiszpanii.
Z całą pewnością, sztandarową potrawą pochodzącą z kraju Torreadorów jest Paella. To tradycyjne, przygotowywane i podawane na patelni, danie typu eintopf (jednogarnkowe) możemy przyrządzić także w domowych warunkach. Paella to wyborne połączeniem ryżu, warzyw oraz owoców morza takich jak krewetki, małże, czy kalmary. Jeśli chcemy potrawie dodać bardziej wyrafinowanego charakteru, powinniśmy wzbogacić ją o niezmiernie delikatne mięso królika, które Hiszpanie dodają do Paelli przyrządzanej na święta.
Danie to trzeba koniecznie doprawić szafranem, który nie tylko nada mu pięknej, ognistej barwy, a przede wszystkim - wzbogaci jego smak. Krokusy z których ta cenna przyprawa jest pozyskiwana są uprawiane głównie w Kastylii (La Manchy) - regionie położonym w środkowej części kraju. Sama Paella pochodzi natomiast z Walencji. Ten położony nad rzeką Turia, na wybrzeżu Morza Śródziemnego region słynie z dań, których podstawą jest ryż.
W innych rejonach Hiszpanii szczególne miejsce w kuchni zajmują m.in. owoce morza i ryby.
Z czym je podać? Doskonałą propozycją na lekki i szybki lunch z hiszpańską nutą jest sałatka z krewetkami. Do jej przygotowania potrzebne będą: sałata lodowa, krewetki, czerwona papryka, cebula, łodyga selera naciowego, cytryna, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Ugotowane w osolonej wodzie krewetki wystarczy połączyć z pokrojonymi warzywami i doprawić. Ten krótki opis to najlepszy dowód na to, że sałatka nie wymaga dużego nakładu pracy. Danie można podawać tuż po przygotowaniu.
Jeśli nie przepadamy za owocami morza (zwłaszcza tak egzotycznymi jak np. ośmiornica podawana w Galicji na przystawkę) przyrządźmy rybę. Czarne oliwki, oliwa z oliwek i aromatyczne zioła w połączeniu z filetem z halibuta lub okoniem pozwolą nam przenieść się do słonecznej Hiszpanii. To właśnie częste wykorzystywanie przypraw, ryb, oliwy, warzyw i owoców do przyrządzania dań sprawia, że kuchnia hiszpańska jest powszechnie uznawana za zdrową, a jednocześnie bardzo prostą.
Miłośnicy gotowania, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań, na kolację w rytmie flamenco powinni podać królika w białym winie. To delikatne mięso wymaga specjalnej oprawy, dlatego też warto zadbać o wino dobrej jakości i dodawać je do mięsa już podczas gotowania. Takie danie z pewnością ukoi podniebienia nawet największych smakoszy. Niestety, trzeba przyznać, że królicze mięso dość rzadko gości na naszych stołach. Hiszpański wieczór to doskonała okazja, by przekonać się jak smakuje kruchy comber.
Mówiąc o Hiszpanii nie można zapominać o winie i łączeniu go z posiłkami. - Wino to nieodłączny element kultury Półwyspu Iberyjskiego. Picie tego trunku w miejscach publicznych nie jest zabronione, dlatego często można spotkać grupki młodych ludzi delektujących się winem w plenerze. Takie spotkania mają nawet swoją nazwę, określa się je mianem Botellon – mówi Katarzyna Kasprzak z firmy Jantoń oferującej m.in. wina do posiłków marki Celebro.
- Hiszpańska kuchnia jest bardzo zróżnicowana, z winem i samą uprawą winorośli jest podobnie.
Panujące w tym kraju warunki klimatyczne, a także duża różnorodność gleb sprzyjają uprawie wielu szczepów - dodaje K. Kasprzak. - Hiszpania to drugi, po Włoszech, najstarszy winiarski kraj Basenu Morza Śródziemnego. Kraj ten ma największy areał winnic na świecie, zajmuje także trzecie miejsce w produkcji wina; w 2011 roku powstało tam 34 mln hl tego trunku - podkreśla ekspert marki Celebro. W Hiszpanii popularne są zarówno czerwone, jak i białe wina. Najsłynniejszym czerwonym szczepem jest Tempranillo, z którego uprawy słynie m.in. region Rioja.
Do uczty inspirowanej hiszpańską kuchnią nie wypada nie podać butelki dobrego wina. Jak spośród wielu propozycji wybrać to najbardziej odpowiednie?
Jeśli wiemy co chcemy ugotować możemy posłużyć się prostym, ale bardzo efektownym wyjściem i kupić wino dobrane idealnie do potrawy, którą chcemy zaserwować najbliższym. W ten sposób nie tylko unikniemy ewentualne rozczarowania trunkiem, ale dodamy potrawie dodatkowego smaku.
Do dań z ryb i owoców morza najlepiej podać białe, półwytrawne wino takie jak Celebro Hiszpania z oferty firmy Jantoń. To lekkie wino o orzeźwiającym smaku świetnie sprawdzi się także w roli aperitifu. Seria win Celebro powstała specjalnie po to, by towarzyszyć posiłkom, dodawać im aromatu i wzbogacać doznania smakowe. Oprócz hiszpańskiego, kolekcję tworzą trzy inne wina - francuskie, włoskie i argentyńskie. Każde doskonale komponuje się z konkretnym daniem lub jego głównym składnikiem. Umieszczone na etykietach butelek oznaczenia w formie piktogramów sprawią, że zaledwie jedno spojrzenie wystarczy, by wybrać odpowiednie wino do posiłku.
Pyszny posiłek w gronie znajomych, wyborne wino podkreślające smak jedzenia, serdeczna atmosfera i - to najprostszy sposób, by przenieść się do słonecznego zakątka Andaluzji. Gdyby dodać jeszcze łagodne dźwięki gitary i rytmiczne wybijanie kastanietów towarzyszących tancerkom flamenco, można by zupełnie zatracić się w atmosferze hiszpańskiej fiesty.
Bon appétit, czyli smacznego!