Tapas to niewielkie przekąski podawane na ciepło i zimno. Słowo "tapa" oznacza pokrywkę, Hiszpanie pijąc wino przykrywali kieliszek plastrem suchej kiełbasy, by osłonić trunek przed owadami. Z czasem jednak do kiełbasy dokładano kawałek chleba z przeróżnymi dodatkami i tak właśnie powstało słynne tapas, które podbiło całą Hiszpanię.
W każdym większym mieście hiszpańskim istnieją bary tapas. Bardzo klimatyczne miejsca, pełne ludzi, z nieustannym gwarem. W barach tapas nie ma miejsc siedzących. Na stojąco pije się kieliszek wina, przegryzając smakowite tapas. Odpadki wyrzuca się na podłogę, a wykałaczki lub miseczki, w których podana była przekąska oddaje się przy wyjściu płacąc rachunek.
Tapas można przyrządzać na wiele sposobów, z warzyw, mięs, owoców morza, jajek. Na ciepło, na zimno. Od prostych, po bardziej skomplikowane.
Zobaczcie nasze propozycje na tapas.
Przepisy na hiszpańskie tapas
Tapas z ciecierzycą i kiełbasą chorizo
Składniki:
- 250 g kiełbasy chorizo
- puszka ciecierzycy
- natka pietruszki
- cebulka dymka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- bagietka
Sposób przygotowania:
Do miski wlać 6 łyżek oliw z oliwek i 2 łyżki octu. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Kiełbasę pokroić na plasterki grubości 5 mm, następnie przekroić na pół. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić drobno posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać kawałki kiełbasy i smażyć, aż będzie zarumieniona. Łyżka cedzakową wyjąć kiełbasę i cebulę i dodać do przygotowanego wcześniej sosu. Dokładnie wymieszać. Ciecierzycę opłukać, odsączyć, dodać do pozostałych składników. Doprawić do smaku. Podawać z kromkami bagietki.
Kanapki z krakersów
Składniki:
- krakersy
- masło
- pasztet
- pasta twarogowa
- pasta z jajek
- ser pleśniowy
- rzodkiewki
- kuleczki winogron
- pestki dyni
- orzechy włsokie
Sposób przygotowania:
Krakersy smarujemy masłem i aby zabezpieczyć je przed nawilżeniem układamy:
- krakersy, masło, pasztet (najlepiej wyciśnięty ze szprycy), kuleczki winogron do przybrania
- krakersy, masło, pasta twarogowa, pestki dyni
- krakersy, masło, kawałek sera pleśniowego, grudka masła, przyklejony do masła mały okrągły
krakers ozdobiony pastą z sera twarogowego i plasterkiem rzodkiewki
- krakersy, masło, pasta jajeczna, kawałki orzechów włoskich
Serowe tapas
Składniki:
- plastry sera salami średniej grubości
- plastry kiełbasy suchej krakowskiej
- ogórek
- kwaśna śmietana
- ketchup
- koperek
Sposób przygotowania:
Pomiędzy dwa plasterki sera wkładamy plaster kiełbasy i plasterek ogórka. Składamy, lekko uciskamy. Wierzch smarujemy ketchupem. Na środek dajemy kleks śmietany, posypujemy koperkiem.