Tapas - hiszpańskie przekąski

Tapas to niewielkie przekąski podawane na ciepło i zimno. Słowo "tapa" oznacza pokrywkę, Hiszpanie pijąc wino przykrywali kieliszek plastrem suchej kiełbasy, by osłonić trunek przed owadami. Z czasem jednak do kiełbasy dokładano kawałek chleba z przeróżnymi dodatkami i tak właśnie powstało słynne tapas, które podbiło całą Hiszpanię.
/ 27.08.2013 07:39

Tapas to niewielkie przekąski podawane na ciepło i zimno. Słowo "tapa" oznacza pokrywkę, Hiszpanie pijąc wino przykrywali kieliszek plastrem suchej kiełbasy, by osłonić trunek przed owadami. Z czasem jednak do kiełbasy dokładano kawałek chleba z przeróżnymi dodatkami i tak właśnie powstało słynne tapas, które podbiło całą Hiszpanię.

W każdym większym mieście hiszpańskim istnieją bary tapas. Bardzo klimatyczne miejsca, pełne ludzi, z nieustannym gwarem. W barach tapas nie ma miejsc siedzących. Na stojąco pije się kieliszek wina, przegryzając smakowite tapas. Odpadki wyrzuca się na podłogę, a wykałaczki lub miseczki, w których podana była przekąska oddaje się przy wyjściu płacąc rachunek.

Tapas - hiszpańskie przekąski

Tapas można przyrządzać na wiele sposobów, z warzyw, mięs, owoców morza, jajek. Na ciepło, na zimno. Od prostych, po bardziej skomplikowane.

Zobaczcie nasze propozycje na tapas.

 

Przepisy na hiszpańskie tapas

Tapas z ciecierzycą i kiełbasą chorizo

Składniki:

  • 250 g kiełbasy chorizo
  • puszka ciecierzycy
  • natka pietruszki
  • cebulka dymka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • bagietka

Tapas - hiszpańskie przekąski

Sposób przygotowania:

Do miski wlać 6 łyżek oliw z oliwek i 2 łyżki octu. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Kiełbasę pokroić na plasterki grubości 5 mm, następnie przekroić na pół. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić drobno posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać kawałki kiełbasy i smażyć, aż będzie zarumieniona. Łyżka cedzakową wyjąć kiełbasę i cebulę i dodać do przygotowanego wcześniej sosu. Dokładnie wymieszać. Ciecierzycę opłukać, odsączyć, dodać do pozostałych składników. Doprawić do smaku. Podawać z kromkami bagietki.

Kanapki z krakersów

Składniki:

  • krakersy
  • masło
  • pasztet
  • pasta twarogowa
  • pasta z jajek
  • ser pleśniowy
  • rzodkiewki
  • kuleczki winogron
  • pestki dyni
  • orzechy włsokie

 

Sposób przygotowania:

Krakersy smarujemy masłem i aby zabezpieczyć je przed nawilżeniem układamy:

- krakersy, masło, pasztet (najlepiej wyciśnięty ze szprycy), kuleczki winogron do przybrania
- krakersy, masło, pasta twarogowa, pestki dyni
- krakersy, masło, kawałek sera pleśniowego, grudka masła, przyklejony do masła mały okrągły
  krakers ozdobiony pastą z sera twarogowego i plasterkiem rzodkiewki
- krakersy, masło, pasta jajeczna, kawałki orzechów włoskich

Serowe tapas

Składniki:

  • plastry sera salami średniej grubości
  • plastry kiełbasy suchej krakowskiej
  • ogórek
  • kwaśna śmietana
  • ketchup
  • koperek

Sposób przygotowania:

Pomiędzy dwa plasterki sera wkładamy plaster kiełbasy i plasterek ogórka. Składamy, lekko uciskamy. Wierzch smarujemy ketchupem. Na środek dajemy kleks śmietany, posypujemy koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA