Sylwestrowe menu: Przekąski na ciepło

Obok serów, wędlin i innych zimnych przekąsek, podczas przyjęcia powinniśmy zaproponować gościom także ciepłe dania. Niekoniecznie mowa tu o ciężkich daniach mięsnych, lecz o alternatywie w postaci lekkich przekąsek. Oto kilka sprawdzonych przepisów.
/ 29.12.2011 07:14

Obok serów, wędlin i innych zimnych przekąsek, podczas przyjęcia powinniśmy zaproponować gościom także ciepłe dania. Niekoniecznie mowa tu o ciężkich daniach mięsnych, lecz o alternatywie w postaci lekkich przekąsek. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Ponieważ wszystkie ciepłe dania przynajmniej częściowo trzeba przygotowywać w trakcie przyjęcia, ważne, aby były możliwie najmniej czasochłonne. Dlatego przedstawiamy przepisy na szybkie dania lub takie, które można przygotować wcześniej.

Sylwestrowe menu: Przekąski na ciepło

Faszerowane pieczarki
Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 5 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki myjemy, odcinamy trzonki. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekane trzonki pieczarek. Całość przyprawiamy i dusimy kilka minut. Następnie tak przygotowany farsz nakładamy do kapeluszy pieczarek i posypujemy startym żółtym serem. Układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut.
Uwaga: farsz możesz przygotować wcześniej, a w trakcie przyjęcia tylko zapiec pieczarki w piekarniku.

Rybna przekąska w cieście naleśnikowym
Składniki:

  • Filet z dowolnej ryby
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Z jajek, mąki, śmietany, soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dodając do niego wodę w takiej ilości, by uzyskać gładkie, ale gęste ciasto. Rybę kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe! Zamiast kawałków ryby można użyć także paluszków krabowych albo krewetek.
Uwaga: to danie możesz podać także na zimno, lub przygotować wcześniej, a w trakcie przyjęcia odgrzać krótko w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Placuszki z kurczakiem i warzywami
Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • majonez
  • mąka
  • jajka
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Paprykę kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy. Możemy wybrać inne warzywa, np. ogórki konserwowe albo tartą marchewkę. Przygotowujemy ciasto: mieszamy majonez, mąkę i jajka w proporcji: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka mąki, 1 jajko. Zależnie od potrzeb mnożymy tę ilość przez 2 lub 3 (maksymalnie 3 powinny wystarczyć). Do ciasta dodajemy mięso z kurczaka i warzywa, mieszamy. Smażymy w formie małych placuszków na rozgrzanym tłuszczu.
Uwaga: Placuszki możesz przygotować wcześniej i podać na zimno lub w trakcie przyjęcia odgrzać szybko na patelni lub w piekarniku.
 

Urszula Skowrońska

Redakcja poleca

REKLAMA