Smaki Indii najlepsze na jesienny czas

Indyjskie potrawy. Fot. VanguardPR
Jesień oraz nadchodząca małymi krokami zima bez wątpienia wpływają nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na to co jemy. odzwierciedlenie W chłodne dni, częściej decydujemy się na przyrządzanie potraw bardziej energetycznych, a co za tym idzie również bardziej kalorycznych. Warto mieć na względzie fakt, że takie ciężkie potrawy to nie jedyny pomysł na rozgrzewające i odżywcze danie.
/ 28.11.2012 14:53
Indyjskie potrawy. Fot. VanguardPR

W swoich jesiennych poszukiwaniach kulinarnych warto wybrać się do… Indii! Choć kraj ten kojarzony jest głównie z gorącym klimatem zwrotnikowym, to jednak znaczna część potraw tamtejszej kuchni ma doskonałe właściwości rozgrzewające. Głównie za sprawą aromatycznych gęstych sosów i całej plejady intensywnych, nierzadko dość ostrych przypraw. Kuchnia indyjska już od jakiegoś czasu zdobywa zresztą w Polsce coraz większą popularność. Zwłaszcza jesienią warto zgłębić nieco jej tajników!

Polecamy: Jak zrobić ryż po indyjsku?

Bezmięsne południe

Indie to kraj zamieszkiwany przez wiele różnych narodowości i społeczności, wyznawców wielu religii, posługujących się różnymi językami. Pomimo wewnętrznego zróżnicowania, kuchnię indyjską można bez większych problemów łatwo usystematyzować. Zdecydowanie dominujący i najtrafniejszy jest podział na kuchnię południowo i północnoindyjską.

Kuchnia południowych Indii, przez wzgląd na położenie geograficzne oraz gorący klimat strefy monsunowej, opiera się głównie na owocach morza oraz na kokosie – mówi Tapinder Sharma, właściciel ogólnopolskiej sieci indyjskich restauracji „Ganesh”. Większość ludności tego regionu to wyznawcy hinduizmu, nie jadający mięsa. To główny powód, dla którego tak znakomicie rozwinęła się tam kuchnia wegetariańska. Osobiście jestem zresztą wielkim zwolennikiem kuchni bezmięsnej, choć w Polsce chyba nigdy nie przyjmie się ona na szerszą skalę. Dania południowoindyjskie serwowane są na liściach palmowych i bananowca. Mają wyjątkowo egzotyczny charakter i w związku z tym raczej nie sprawdzą się w roli rozgrzewającego obiadu na jesienną aurę.

Zobacz też: Lassi - indyjski napój

Sosy północy

Kuchnia północnych Indii to już zupełnie „inna bajka”. Jest zdecydowanie cięższa, charakteryzuje się gęstymi sosami i eksplozją aromatycznych przypraw. Powszechnie wykorzystuje się w niej również mięso, głównie drobiowe i baraninę. Najbardziej znaną potrawą jest curry – duszone z wieloma przyprawami mięso, serwowane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami.

To właśnie kuchnia północnoindyjska jest najbardziej znana i rozpowszechniona na świecie. Przez całe lata uboga ludność z tamtych rejonów osiedlała się w różnych częściach świata, w poszukiwaniu lepszego życia – tłumaczy właściciel sieci „Ganesh”. W ten sposób indyjscy emigranci zabierali ze sobą kulturę swojego kraju, a także kuchnię, na której się wychowali. To główny powód, dla którego kuchnia z północy Indii najbardziej rozpowszechniła się na świecie. Inną sprawą jest również to, że bazujące głównie na sosach i drobiu potrawy północnoindyjskie z pewnością są mniej „kontrowersyjne” dla przeciętnego mieszkańca Europy, niż spora część dań z innych regionów mojego kraju.

Zróżnicowana i intrygująca. Intensywna i barwna niczym bollywoodzki film – właśnie taka jest indyjska kuchnia. Jej smak z pewnością rozgrzeje Cię jesienią jak żaden inny!

Polecamy również: Jak zrobić indyjskie, pikantne samosy?

Źródło: Materiały prasowe Vanguard PR

Redakcja poleca

REKLAMA