Sałatki z pomidorami

Do Europy przywędrowały z Ameryki Południowej, za sprawą Krzysztofa Kolumba, początkowo wykorzystywane jako roślina ozdobna, z czasem odkryto ich wartości odżywcze i kulinarne.
/ 07.05.2013 07:50

Do Europy przywędrowały z Ameryki Południowej, za sprawą Krzysztofa Kolumba, początkowo wykorzystywane jako roślina ozdobna, z czasem odkryto ich wartości odżywcze i kulinarne.

Sałatki z pomidorami

Spożywanie pomidorów to gwarancja zdrowy i urody, bowiem zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Chronią organizm przed chorobami serca, wątroby, nerek. Mają właściwości uspokajające i rozweselające. Zawierają likopen - związek antynowotworowy, który najlepiej wchłania się w obecności tłuszczów, dlatego też warto przyprawić pomidory np. oliwą z oliwek. Więcej lepiej przyswajalnego likopenu zawierają przetwory pomidorowe z dodatkiem tłuszczu (oleju, oliwy z oliwek), np. ketchup, koncentrat, przecier.

Dostępnych jest wiele odmian pomidorów, o różnych kolorach i kształtach. Mogą być kuliste, wydłużone, miniaturowe, żółte, zielone. Je się je na surowo (najlepiej bez skorki), ale także mogą być składnikiem zup, sosów, sałatek. A do tego są niskokaloryczne, w 100 g pomidorów znajduje się jedynie 15 kcal!. Jedzmy więc pomidory pod każdą postacią, na zdrowie!

A poniżej prezentujemy wam kilka ciekawych przepisów na sałatki z pomidorami w roli głównej.

 

Sałatka z pomidorów z pieczarkami

Składniki:

  • 120 g pieczarek
  • 2 pomidory

     

  • 6 rzodkiewek
  • 6-8 malutkich pęczków sałaty roszponki
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • kolorowe zioła
  • sól morska

Sałatki z pomidorami

Sposób przygotowania:

Pieczarki pokroić na plasterki, posypać solą, wymieszać i odstaw. Do oliwy dodać kolorowe zioła do sałatek i odstawić. Pomidory pokroić w grubą kostkę, rzodkiewki w plasterki, dodać do pieczarek i delikatnie wymieszać. Przybrać pęczkami sałaty, posypać szczypiorkiem i polać oliwą.

 

Sałatka pomidorowa z łososiem

  • Składniki:
  • 4 pomidory
  • oliwki czarne bez pestek
  • 100 g łososia wędzonego
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • oregano, bazylia,
  • sól morska

Sałatki z pomidorami

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Łososia pokroić w paseczki, dodać do pomidorów razem z oliwkami. Szczypiorek posiekać, dodać do sałatki, całość polać oliwą z oliwek wymieszana z ziołami i przyprawami.

 

Caprese

Składniki:

  • 125 g mozzarelli
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • kilka listków bazylii
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sałatki z pomidorami

Sposób przygotowania:

Pomidora i mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na przemian na talerzu. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą i balsamico. Udekorować listkami bazylii. Podawać po schłodzeniu w lodówce.

 

Kolorowa sałatka

Składniki:

  • mix sałat
  • czosnek
  • papryka żółta
  • 2 pomidory
  • ogórek sałatkowy
  • koperek
  • rzodkiewki
  • sól, zioła
  • oliwa z olwek

Sałatki z pomidorami

Sposób przygotowania:

Paprykę, pomidory, rzodkiewki i ogórek pokroić w paski. Koperek posiekać. Na talerzu ułożyć mix sałat, natępnie rozrzucić warzywa. Oliwę wymieszać z solą i ziolami, polać sałatkę.

 

Sałatka pomidorowo-ziemniaczana

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • mały brokuł
  • dymka
  • 3 jajka na twardo
  • 6 pomidorów
  • 7 łyżek majonezu sałatkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę, ugotuj do miękkości. Brokuł podzielić na małe różyczki, ugotować w osolonym wrzątku na pół twardo. Dymkę i szczypiorek posiekać. Składniki sałatki wymieszać i ułożyć na półmisku. Na sałatce ułożyć pokrojone w ósemki jajka.

Majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem polać sałatkę. Wokół ułożyć pomidory pokrojone ósemki. Posypać szczypiorem, solą, pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA