Do Europy przywędrowały z Ameryki Południowej, za sprawą Krzysztofa Kolumba, początkowo wykorzystywane jako roślina ozdobna, z czasem odkryto ich wartości odżywcze i kulinarne.
Spożywanie pomidorów to gwarancja zdrowy i urody, bowiem zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Chronią organizm przed chorobami serca, wątroby, nerek. Mają właściwości uspokajające i rozweselające. Zawierają likopen - związek antynowotworowy, który najlepiej wchłania się w obecności tłuszczów, dlatego też warto przyprawić pomidory np. oliwą z oliwek. Więcej lepiej przyswajalnego likopenu zawierają przetwory pomidorowe z dodatkiem tłuszczu (oleju, oliwy z oliwek), np. ketchup, koncentrat, przecier.
Dostępnych jest wiele odmian pomidorów, o różnych kolorach i kształtach. Mogą być kuliste, wydłużone, miniaturowe, żółte, zielone. Je się je na surowo (najlepiej bez skorki), ale także mogą być składnikiem zup, sosów, sałatek. A do tego są niskokaloryczne, w 100 g pomidorów znajduje się jedynie 15 kcal!. Jedzmy więc pomidory pod każdą postacią, na zdrowie!
A poniżej prezentujemy wam kilka ciekawych przepisów na sałatki z pomidorami w roli głównej.
Sałatka z pomidorów z pieczarkami
Składniki:
- 120 g pieczarek
-
2 pomidory
- 6 rzodkiewek
- 6-8 malutkich pęczków sałaty roszponki
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- kolorowe zioła
- sól morska
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić na plasterki, posypać solą, wymieszać i odstaw. Do oliwy dodać kolorowe zioła do sałatek i odstawić. Pomidory pokroić w grubą kostkę, rzodkiewki w plasterki, dodać do pieczarek i delikatnie wymieszać. Przybrać pęczkami sałaty, posypać szczypiorkiem i polać oliwą.
Sałatka pomidorowa z łososiem
- Składniki:
- 4 pomidory
- oliwki czarne bez pestek
- 100 g łososia wędzonego
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- oregano, bazylia,
- sól morska
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Łososia pokroić w paseczki, dodać do pomidorów razem z oliwkami. Szczypiorek posiekać, dodać do sałatki, całość polać oliwą z oliwek wymieszana z ziołami i przyprawami.
Caprese
Składniki:
- 125 g mozzarelli
- 1 średniej wielkości pomidor
- kilka listków bazylii
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidora i mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na przemian na talerzu. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą i balsamico. Udekorować listkami bazylii. Podawać po schłodzeniu w lodówce.
Kolorowa sałatka
Składniki:
- mix sałat
- czosnek
- papryka żółta
- 2 pomidory
- ogórek sałatkowy
- koperek
- rzodkiewki
- sól, zioła
- oliwa z olwek
Sposób przygotowania:
Paprykę, pomidory, rzodkiewki i ogórek pokroić w paski. Koperek posiekać. Na talerzu ułożyć mix sałat, natępnie rozrzucić warzywa. Oliwę wymieszać z solą i ziolami, polać sałatkę.
Sałatka pomidorowo-ziemniaczana
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- mały brokuł
- dymka
- 3 jajka na twardo
- 6 pomidorów
- 7 łyżek majonezu sałatkowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę, ugotuj do miękkości. Brokuł podzielić na małe różyczki, ugotować w osolonym wrzątku na pół twardo. Dymkę i szczypiorek posiekać. Składniki sałatki wymieszać i ułożyć na półmisku. Na sałatce ułożyć pokrojone w ósemki jajka.
Majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem polać sałatkę. Wokół ułożyć pomidory pokrojone ósemki. Posypać szczypiorem, solą, pieprzem.