Sałatka z bobem, jajkiem i sosem czosnkowym to kompozycja, którą pokochasz. Idealna na letnie przyjęcia, obiady czy jako sałatka do grilla. Sprawdź!
Fot. Fotolia
Składniki na 2 porcje:
- 20 dkg świeżego bobu
- 4 jajka
- Szczypiorek
- Łuskane pestki słonecznika
- Jogurt naturalny 0%
- Dwa ząbki czosnku
- Łyżeczka majonezu
- Posiekany koperek
- Pieprz kolorowy
- Sól
Sposób przygotowania:
1. Bób opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko osolić. Gotować aż zmięknie.
2. Zrobić lekki sos czosnkowy. Do szklanki jogurtu naturalnego dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, koperek, pieprz, sól. Wymieszać. Dodać łyżeczkę majonezu. Wymieszać. Odstawić do lodówki.
3. Po ugotowaniu bobu zdjąć go z palnika. Odlać wodę. Ostudzić.
4. Wstawić wodę. Gdy się zagotuje, włożyć do niej jajka. Gotować ok. 5 minut. Zdjąć z palnika. Ostudzić.
5. Ostudzony bób obrać z łupinek (opcjonalne). Szczypiorek pokroić. Ostudzone jajka obrać z łupinek, pokroić w ćwiartki.
6. Pestki słonecznika wsypać na patelnię. Uprażyć. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
7. Bób zmieszać ze szczypiorkiem. Rozdzielić na dwa półmiski. Położyć na wierzch ćwiartki jajek. Całość obsypać uprażonymi pestkami z słonecznika. Dodać pieprz i sól do smaku. Całość polać sosem czosnkowym (wedle uznania).
Poznaj inne przepisy na dania z bobem:
Zupa serowa z bobem i szaszłykami
Smażony bób z grillowanym łososiem