Brazylijski gulasz krewetkowy
Fot. Fotolia
Czerwony olej palmowy jest nieodłącznym składnikiem wielu dań etnicznych, włączając w to ten brazylijski przepis, ponieważ nadaje daniom charakterystyczny kolor i smak.
Składniki:
- 60 dkg dużych krewetek, bez ogonów
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1½ łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku, zgniecione
- ¼ szklanki świeżego soku cytrynowego
- 1 puszka (400 ml) pomidorów krojonych w kostkę
- 3 łyżki stołowe czerwonego oleju palmowego
- 1 średniej wielkości cebula, pokrojona
- 1 zielona słodka papryka, pokrojona
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ¼ szklanki grubo posiekanej kolendry
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- gotowany ryż
Sposób przygotowania:
Umieść krewetki, czarny pieprz, ½ łyżeczki soli, czosnek i sok cytrynowy pod przykryciem i pozostaw w chłodnym miejscu na 20 minut. Miksuj pomidory, razem z ich sokiem, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Umieść olej w patelni i na średnim ogniu smaż cebulę i paprykę do miękkości. Dodaj cayenne, 1 łyżkę stołową kolendry i pozostałą łyżeczkę soli i smaż przez minutę, nieustannie mieszając. Dodaj purée pomidorowe i duś, aż mieszanina zgęstnieje, mieszając według potrzeby, przez mniej więcej 15 minut. Wmieszaj mleczko kokosowe i doprowadź do wrzenia, dodaj mieszaninę z krewetkami i gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia. Wmieszaj pozostałą kolendrę i przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem. Wystarcza na 6 porcji.
Zobacz także: Jak przygotować brazylijskie owoce morza?
Ryż po brazylijsku
Większość Brazylijczyków je ryż z fasolą codziennie na obiad lub kolację. Oto typowy przepis na danie z ryżu.
Składniki:
- 2 łyżki stołowe czerwonego oleju palmowego
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 średni pomidor, posiekany
- 1 szklanka ryżu
- 1½ szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Podgrzej olej na patelni. Podsmażaj cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj ryż i pomidor i smaż, mieszając, przez mniej więcej 2 minuty. Dodaj wodę i sól, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś około 45 minut, aż ryż będzie gotowy.
Fragment książki Cud oleju palmowego. Wydawnictwo Vital. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.