Profiteroles - włoskie ptysie.

Profiteroles

Profiteroles - włoskie ptysie. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest przepyszny.
/ 26.09.2016 16:10
Profiteroles - włoskie ptysie.

Składniki:

  • masło 125 g
  • mąka 250 g
  • woda 250 ml
  • jajka 3 szt
  • nadzienie:
  • serek mascarpone 125 g
  • śmietana kremówka 50 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • polewa
  • masło 1 łyżka
  • kakao 3 łyżki
  • mleko 50 ml
  • cukier puder 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem mascarpone i wstawić do lodówki. Wodę z dodatkiem masła doprowadzić do wrzenia. Następnie nie zdejmując z ognia, wsypać do garnka mąkę i energicznie mieszać tak, aby masa była jednolita. Jeżeli nie używamy garnka emaliowanego, można mieszać mikserem. Pozostawić na ok 30 minut do ostygnięcia. Następnie, najlepiej używając miksera, dodawać stopniowo do ciasta jajka. Miksować całość ok. 2 minuty. Rękawem lub łyżką nakładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem (z rękawa wyjdą ładniejsze kształty). Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec jeszcze 10 minut. Tak upieczone ptysie nadziewać schłodzonym kremem.

Polewa: mleko wraz z masłem ugotować, dodać kakao oraz cukier puder. Mieszać tak, aby zniknęły grudki. Jeszcze ciepłą polewą polać ptysie.

Autor: Agabi22.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)