Choć Święta już dawno za nami, po raz kolejny kusimy czytelników wielkanocnym specjałem – tym razem z Portugalii. Tort szpinakowy to wszak wspaniałe na danie na całą wiosnę i lato!
Tarte de Pascoa to tradycyjny portugalski placek wielkanocny – kolorowy i pyszny świetnie nadaje się na wegetariański obiad czy kolację z winem. Tradycyjna receptura na samo ciasto poniżej, ale leniwi mogą z powodzeniem zastąpić je ciastem francuskim dostępnym w supermarketach. Szpinak nadaje się tak świeży, jak i mrożony, ten ostatni lepiej w liściach niż puree.
Tarte de Pascoa
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- 150 ml wody
Nadzienie:
- 500 g szpinaku,
- 60 g parmezanu,
- 6 jaj,
- 30 g masła,
- 1 cebula,
- mleko,
- sól
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż do elastyczności; całość dzielimy na 18 części, z których każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm i lekko przecieramy olejem. 4 jaja gotujemy na twardo.
Szpinak gotujemy w małej ilości wody, odcedzamy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na maśle i pozostawiamy do wystygnięcia. Dwa surowe jaja rozbełtujemy w miseczce z odrobiną mleka, dodajemy starty parmezan, szpinak, cebulkę i sól.
Dziewięć płatów ciasta układamy na dole tortownicy, wychodząc nieco ku górze na brzegi formy. Wlewamy pół mieszaniny szpinakowej, układamy w okręgu cztery gotowane jaja i zalewamy resztą szpinaku. Całość pokrywamy drugą dziewiątką płatów ciastowych, tym razem zaginając je ku środkowi. Wierzch przecieramy pędzlem zanurzonym w oleju rozcieńczonym kilkoma kroplami wody. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. godziny. Jeśli wierzch się zbyt szybko rumieni, przykrywamy placek folią aluminiową. W przypadku wykorzystania gotowego ciasta francuskiego, skracamy czas pieczenia do 20 minut.