Porady indyjskiej mamy - gotowanie

Skórka cytrynowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni
Kuchnia indyjska wcale nie musi kojarzyć się z czasochłonną nauką. Dowiedz się, co radzą indyjskie gospodynie, a skrócisz sobie drogę do kulinarnego sukcesu!
/ 28.10.2010 00:50
Skórka cytrynowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni

Aby zrobić kubek dal (potrawy z soczewicy), użyj 3 kubków wody.
• Warzywa strączkowe najlepiej namoczyć na noc – szybciej się ugotują. Wyjątek stanowi tu soczewica i cieciorka.
• Zawsze dodawaj gorącej wody do sosów, aby to wzmocnić ich smak.
• Dodawaj łyżkę gorącego oleju do ciasta podczas robienia kachories lub kulchas.

Polecamy: Porady indyjskiej mamy - obieranie i krojenie

• Zawsze używaj naczyń z grubym dnem, jeśli robisz ciepłe, indyjskie desery – unikniesz w ten sposób przypalania.
• Desery indyjskie rób zawsze z tłustego mleka.
• Gdy kiedykolwiek dodajesz do masala twaróg, najpierw zmiksuj go dobrze, a potem dodawaj stopniowo.
• Gdy kroisz warzywa, pokrój zawsze trochę więcej niż potrzebujesz i przechowuj w lodówce. Następnego dnia będą jak znalazł!
• Użyj wody spod gotowania dal (potrawy z soczewicy), aby zrobić rasam lub sambar.
• Nigdy nie wylewaj wody, w której gotowały się warzywa – użyj jej do sosów, zup lub rasam bądź kolumbu.
• Jeśli mielisz mak, namocz go wcześniej w gorącej wodzie (10 do 15 minut)
• Gdy gotujesz mleko, zawsze dodawaj na dno garnka nieco wody – unikniesz przywierania tego płynu do dna.
• Dodaj łyżkę gorącego oleju do domowej roboty pasty z czosnku, imbiru czy zielonego chilli oraz nieco soli – zachowasz w ten sposób dłużej ich smak i świeżość.

Polecamy: Chutney, czyli jak kuchnia indyjska rządzi podniebieniem

• Przechowuj rodzynki w pojemniku z dostępem powietrza, ale w lodówce. Zachowają dłużej świeżość. Jeśli są twarde, zalej je gorącą wodę i przecedź, a następnie rozłóż na papierowy ręcznik, by wyschły. Możesz też gotować twarde rodzynki we wrzącym mleku. Dzięki temu mleko nie powinno kipieć.
• Dodaj kilka kropel soku z cytryny i łyżkę oleju do ryżu, zanim go zagotujesz. Następnie zalej wodą. Dzięki temu ziarna nie powinny się sklejać.
• Włóż ziemniaki do dużej miski i zalej je wrzątkiem, a następnie zostaw na 5 minut. Wyjmuj jeden po drugim i obieraj ostrym nożem – skórka odejdzie z łatwością.
• Namocz ziemniaki w osolonej wodzie na 20 minut – dzięki temu upieką się szybciej

Redakcja poleca

REKLAMA