Polędwiczka wieprzowa w kilku odsłonach

Zobacz nasze pomysły na przyrządzenie polędwiczki wieprzowej. Polędwiczka wieprzowa w sosie z leśnych grzybów, polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym, polędwiczka wieprzowa duszona w cebuli.
/ 16.10.2012 07:00

Polędwiczki to niezwykle smaczne i delikatne mięso, które po odpowiednim przygotowaniu smakuje wręcz wybornie. Są zatem idealne na uroczyste obiady, czy kolacje przy świecach.

Polędwiczka jest uważana za najlepszą część tuszy wieprzowej. Jest to wykrawane z okolic schabu bardzo miękkie mięso bez kości, soczyste i kruche, z małą ilością tłuszczu.

Polędwiczka wieprzowa w kilku odsłonach

Najczęściej wykorzystywana jest do smażenie, pieczenia, duszenia. Polędwicę można również wędzić, peklować oraz marynować. Bardzo smaczne są także pieczenie i wędliny wykonane z polędwicy.

Zobacz nasze pomysły na przyrządzenie polędwiczki wieprzowej.

 

Polędwiczka wieprzowa w sosie z grzybów leśnych

Składniki:

  • 2 długie polędwiczki wieprzowe
  • garść podgrzybków
  • garść borowików
  • cebula
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany 18 %
  • masło
  • sól, pieprz

Polędwiczka wieprzowa w kilku odsłonach

Sposób przygotowania:

Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Surowe grzyby, oczyszczone i umyte lekko obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać je do cebuli. Dodać łyżkę masła, posolić popieprzyć i dusić do miękkości. Na koniec zaprawić śmietaną.

Mięso umyć, pokroić na równe kawałki, lekko rozbić pięścią. Oprószyć solą i pieprzem wkładać na rozgrzane masło, smażyć na rumiano. Mięso dodać do sosu i dusić je w sosie na bardzo małym ogniu do miękkości.

 

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra musztarda
  • 200 ml śmietany 18 %
  • oliwa
  • sól, pieprz

Polędwiczka wieprzowa w kilku odsłonach

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, pokroić na równe kawałki, lekko rozbić pięścią. Oprószyć solą i pieprzem wkładać na rozgrzane masło, smażyć na rumiano. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. podlać wodą i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie dodać ok. 4 łyżek musztardy. Odrobinę mąki wymieszać ze śmietaną i dodać do mięsa.

 

Polędwiczka wieprzowa duszona w cebuli

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 duże cebule
  • sól, pieprz
  • olej

Polędwiczka wieprzowa w kilku odsłonach

Sposób przygotowania:

Polędwiczki umyć, pokroić w plastry, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem,wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć na rumiano z dwóch stron. Cebulę pokroić w plastry, przesmażyć na osobnej patelni z niewielką ilością oleju. Gdy cebula będzie lekko zrumieniona dodać polędwiczki i dusić pod przykryciem.

Redakcja poleca

REKLAMA