Polędwiczki to niezwykle smaczne i delikatne mięso, które po odpowiednim przygotowaniu smakuje wręcz wybornie. Są zatem idealne na uroczyste obiady, czy kolacje przy świecach.
Polędwiczka jest uważana za najlepszą część tuszy wieprzowej. Jest to wykrawane z okolic schabu bardzo miękkie mięso bez kości, soczyste i kruche, z małą ilością tłuszczu.
Najczęściej wykorzystywana jest do smażenie, pieczenia, duszenia. Polędwicę można również wędzić, peklować oraz marynować. Bardzo smaczne są także pieczenie i wędliny wykonane z polędwicy.
Zobacz nasze pomysły na przyrządzenie polędwiczki wieprzowej.
Polędwiczka wieprzowa w sosie z grzybów leśnych
Składniki:
- 2 długie polędwiczki wieprzowe
- garść podgrzybków
- garść borowików
- cebula
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany 18 %
- masło
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Surowe grzyby, oczyszczone i umyte lekko obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać je do cebuli. Dodać łyżkę masła, posolić popieprzyć i dusić do miękkości. Na koniec zaprawić śmietaną.
Mięso umyć, pokroić na równe kawałki, lekko rozbić pięścią. Oprószyć solą i pieprzem wkładać na rozgrzane masło, smażyć na rumiano. Mięso dodać do sosu i dusić je w sosie na bardzo małym ogniu do miękkości.
Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 ząbki czosnku
- ostra musztarda
- 200 ml śmietany 18 %
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić na równe kawałki, lekko rozbić pięścią. Oprószyć solą i pieprzem wkładać na rozgrzane masło, smażyć na rumiano. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. podlać wodą i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie dodać ok. 4 łyżek musztardy. Odrobinę mąki wymieszać ze śmietaną i dodać do mięsa.
Polędwiczka wieprzowa duszona w cebuli
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 4 duże cebule
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Polędwiczki umyć, pokroić w plastry, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem,wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć na rumiano z dwóch stron. Cebulę pokroić w plastry, przesmażyć na osobnej patelni z niewielką ilością oleju. Gdy cebula będzie lekko zrumieniona dodać polędwiczki i dusić pod przykryciem.