Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 duża polędwiczka wieprzowa albo 2 mniejsze
- 10 dag niebieskiego sera pleśniowego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Dodatki:
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Polędwicę umyj, osusz, oczyść z błon i resztek tłuszczu. Na patelni rozgrzej masło i obsmaż polędwicę ze wszystkich stron. Oprósz solą oraz pieprzem i odstaw do ostudzenia.
- Rozmrożone ciasto francuskie rozwiń. Posyp startym na tarce serem pleśniowym i posiekanym szczypiorkiem. Polędwicę zawiń w ciasto, ułóż na blasze złożeniem do dołu. Wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem. Z resztek ciasta wytnij ozdobne elementy, ułóż na cieście, dociśnij, posmaruj żółtkiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piecz 30 minut. Po upieczeniu zostaw na 10 minut w piekarniku. Przed podaniem pokrój na plastry.