Placki ziemniaczane to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. Uwielbiamy je wielu wariantach - z cukrem, śmietaną, bądź z różnymi sosami. Ale placki możemy przyrządzać nie tylko z ziemniaków. Zobaczcie ciekawe przepisy na apetyczne placki.
Dawniej placki ziemniaczane były posiłkiem biednych robotników, którzy otrzymywali nadpsute ziemniaki jako zapłatę za swoją pracę. A z nich z kolei przygotowywali właśnie małe placki, wypiekane na gorącej blasze pieca. Przez lata jednak placki zyskiwały coraz to większą popularność, a w PRL-owskich barach były już obowiązkowym daniem.
Poniżej znajdziecie przepisy na placki nie tylko z kartofli, ale z innych smacznych i zdrowych warzyw. Smakują znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Mozna je podawać z dodatkiem śmietany, jak też z różnymi sosami, np. czosnkowym.
Zobaczcie kilka przepisów na pyszne placki:
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane można przyrządzić zarówno ze starych ziemniaków, jak i młodych. Należy jednak pamiętać, że młode ziemniaki mają dość dużo wody i aby zagęścić ciasto należy, oprócz maki pszennej, dodać mąkę ziemniaczaną.
Składniki:
- 1 kg dużych ziemniaków
- duża cebula
- jajko
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, formować małe owalne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Placki warzywne
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- seler
- 2 marchewki
- pietruszka
- cukinia
- czerwona papryka
- sól, pieprz
- jajko
- odrobina mąki
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Warzywa zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajko, mąkę, sól, wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju formując okrągłe placuszki.
Placki marchewkowe
Składniki:
- 1/2 kg startej marchwi
- 1 ząbek wyciśniętego czosnku
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
Placki cukiniowe
Składniki:
- ½ kg cukinii
- ½ kg ziemniaków
- 2 jajka
- duża cebula
- 1 szkl. mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, cukinię i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, bo cukinia puściła sok, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Gęstość ciasta powinna przypominać konsystencję śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy małe owalne placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placki kalafiorowe
Składniki:
- mały kalafior
- 3 łyżki mąki
- jajko
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, granulowany czosnek
- olej
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy mąkę, ser, jajka, przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy małe owalne placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Zobacz też: Placki po węgiersku