Pasztet z brokułów i selera

Obrany seler pokrojony w plastry oraz brokuły włożyć do wrzącego bulionu...
/ 17.08.2007 22:10

Składniki
50 dag brokułów
50 dag selera (bulwiastego)
4 białka
1/2 szklanki śmietany
2 szklanki bulionu
łyżka masła
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Obrany seler pokrojony w plastry oraz brokuły włożyć do wrzącego bulionu. Po 10 minutach łyżką cedzakową wyjąć brokuły, a po 20 minutach - seler. Seler zmiksować z połową śmietany, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka z dwóch jaj ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z miazgą z selera.
Osobno zmiksować ugotowane brokuły z resztą śmietany i pianą z pozostałych białek oraz solą, pieprzem i gałką.
W wysmarowanej masłem formie ułożyć warstwami masę z brokułów i selerów, przykryć folią aluminiową, wstawić do większej formy z gorącą wodą i piec około godziny w nagrzanym piekarniku.
Gdy pasztet wystygnie, wstawić go na kilka godzin do lodówki.
Podawać na zimno najlepiej z ostrymi sosami majonezowymi.