Składniki:
- Ciasto:
- 2 i ½ szklanki mąki
- Łyżka kakao
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- Szklanka oleju
- Szklanka maślanki
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego w żelu
- Łyżka octu winnego
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Krem:
- 100g masła
- ¾ szklanki cukru pudru
- 250g serka Philadelphia
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250g serka mascarpone
Zobacz także: Potrójnie czekoladowe brownie
Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, kakao i sól, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka z maślanką, ekstraktem waniliowym i olejem, dodajemy też barwnik spożywczy. Mieszamy, Mokre składniki łączymy z suchymi mieszając widelcem. W małej miseczce mieszamy ocet z sodą, zacznie się pienić i wtedy szybko dodajemy do masy i mieszamy. Masę możemy podzielić na dwie równe części i upiec w dwóch tortownicach, ja jednak całość wlałam do jednej tortownicy. Pamiętamy oczywiście o tym, żeby tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach "do suchego patyczka", ja w jednej tortownicy piekłam ok 40 minut. W tym czasie robimy krem. Ubijamy mikserem miękkie masło stopniowo dosypując cukier puder. Dodajemy ekstrakt waniliowy i oba serki ubijamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ostudzone ciasto przekładamy kremem (jeżeli było pieczone w jednej tortownicy, to wcześniej przecinamy je na dwa blaty), wierzch i boki również pokrywamy kremem. Ozdabiamy wg uznania.
Autor: Koper.