Owsiano-ziołowy pudding wg Buni

Owsiano-ziołowy pudding wg Buni.
Pudding to potrawa kuchni angielskiej o konsystencji stałego lub kremowego budyniu, może być serwowany jako danie główne lub jako deser- gdy przyrządzany jest np. z dodatkiem czekolady.
/ 26.09.2016 13:22
Owsiano-ziołowy pudding wg Buni.

Składniki:

  • 1/2 filiżanki mąki
  •  1/2 filiżanki płatków owsianych błyskawicznych
  •  1 pokruszona bułka pszenna (świeża , miękka )
  •  2 jajka
  •  szczypta soli
  •  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 dag granulowanego łoju baraniego ( ok 4 łyżek ) albo zamiennie smalec lub masło
  • 1/2 filiżanki bardzo drobno pokrojonej zieleniny ( szpinak, koper, pietruszka- natka , młoda pokrzywa ,lebioda )
  • 1 mała cebula cukrowa
  •  szczypta suszonej czubricy

Sposób przygotowania:

Cebulę utrzeć na tarce jarzynowej na miazgę. Wymieszać wszystkie składniki tak by otrzymać gęste ciasto. Doprawić solą i czubricą. Kawałek płótna lnianego ( nowa ściereczka do naczyń ) wysmarować masłem, ułożyć na nim ciasto. Uformować wałeczek. Zawiązać nitką na obu końcach. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko osolić i gotować pudding przez 45 minut . Wyjąć. Odwinąć. Pokroić w plastry (najlepiej robi się to nitką). Podawać do mięs w sosach (np. klasycznej pieczeni wołowej). Ja zrobiłam do niego schab w czubricy. Stara kuchnia angielska (szkocka, walijska) tak jak i nasza kuchnia staropolska bazowała na produktach dostępnych w okolicy. Nie mam pojęcia czy Anglicy używali czubricy ale zamiennie mógł to być majeranek, oregano - coś tam przecież między tymi wrzosami jeszcze rośnie (choćby czosnek niedźwiedzi). Ja robiłam z łojem, bo chciałam sprawdzić jak mógł smakować oryginalny. W wersji na co dzień zdecydowanie będę robić z masłem i mniejszą ilością ziół. Podejrzewam, że te puddingi pochodzą z kuchni szkockiej  i były jadane jako samodzielne danie  - stąd ten mocno ziołowy smak. Wolę wersję łagodną - coś w rodzaju knedla owsianego.

Autor: Babciagramolka.

Redakcja poleca

REKLAMA