Brzmi jak wielka pomyłka kulinarna, ale jeśli zapomnieć o porównaniu do prawdziwej pizzy, warzywne Okonomiyaki jest faktycznie przepyszne.
Na ulicach japońskich miast spotkamy je często – na dużych stalowych patelniach brązowią się kapuściano-porowe placki. Tanie, smaczne, podawane z sosami, piklami i innymi dodatkami na życzenie, Azjatom służą faktycznie równie dobrze jak pizza na wynos. Pospolitość składników pozwala zaś wykonać je samodzielnie w domu, tak w Tokyo jak i nad Bałtykiem.
Osobiście polecam Okonomiyaki jako świetny pomysł na kapustę – to zdrowe, ogólnodostępne i tanie warzywo nie jest ostatnio bardzo trendy, a szkoda. Witaminy, minerały, właściwości antyrakowe, no i ta śmieszna cena, to najlepszy powód, aby podejść kapustę po japońsku.
Japońska pizza
Składniki:
- 2 szklanki cienko posiekanej kapusty
- 1 szklanka umytych i pokrojonych drobno porów
- 2/3 szkl mąki pełnoziarnistej
- 2 ubite jaja
- Oliwa z oliwek, sól
- Szczypiorek, nerkowce do posypania
Wykonanie:
Kapustę, pory, mąkę i sól łączymy w dużej misie. Dolewamy ubite jaja i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy kapuścianą mieszankę i mocno spłaszczamy drewnianą szpatułką. Po 4-5 minutach przekładamy placek na talerz i odwracamy do góry dnem dodając wcześnie nieco oliwy na patelnię. Znowu mocno spłaszczamy i smażymy jeszcze 4-5 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i posiekanymi orzechami, można również przyozdobić łyżką gęstego jogurtu.