Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:- 250 g mąki
- 150 g mielonych migdałów
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 szklanki wiśni bez pestek
- 200 g czekolady mlecznej
- 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka masła
- 20 g migdałów
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na wielkanocny mazurek wiśniowy!
- Mąkę wymieszaj z migdałami i posiekaj z masłem, jak na kruszonkę.
- Dodaj cukier i cukier wanilinowy, jajko, żółtko, zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto owiń folią spożywczą, wstaw na godzinę do lodówki.
- Formę do tarty wylep ciastem podwyższając brzeg ciasta na wysokość 2,5 cm, ciasto nakłuj widelcem.
- Piecz ok. 25 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
- Ostudzony placek wyjmij z formy, ułóż na nim osączone wiśnie.
- Czekoladę pokrusz, wsyp do garnuszka o grubym dnie, wlej gorącą wodę i rozpuść, podgrzewając na małym ogniu.
- Dodaj śmietankę, masło i jeszcze chwilę podgrzewaj, mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Gorącą czekoladą oblej ciasto.
- Mazurek udekoruj.