Składniki:
- 4 andruty
- 20 dag mrożonych truskawek
- 1/3 szklanki cukru
- galaretka truskawkowa
- 2/3 szklanki dżemu morelowego
- 20 dag białej czekolady
- 5 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Truskawki zalej 1/4 szklanki wody, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż zmiękną. Następnie wsyp galaretkę, wymieszaj, aby galaretka się rozpuściła. Owoce lekko ugnieć widelcem.
- Czekoladę rozpuść na parze. Andruty przytnij, tak aby otrzymać krążki średnicy 22 centymetrów. Każdy krążek posmaruj cienko czekoladą. Odstaw, aby czekolada zastygła.
- Na paterze ułóż andrut czekoladą do góry, posmaruj dżemem morelowym, przykryj andrutem czekoladą do góry i posmaruj tężejącą galaretką truskawkową. W taki sposób postępuj z resztą andrutów i galaretki. Odstaw do lodówki na 30 minut. Przed podaniem wierzch mazurka posyp płatkami migdałowymi (mogą być lekko uprażone na patelni).