Składniki:
- 500 g mielonej jagnięciny
- 1 czerwona cebula
- pęczek pietruszki
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 ząbki czosnku
- łyżka pasty pomidorowej
- 35 g bułki tartej
- 75 g mąki
- 1 jajo
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W dużej misce połącz jagnięcinę z posiekaną cebulą, pietruszką, kminkiem, kolendrą, cynamonem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i pastą pomidorową.
- Dodaj bułkę tartą, jajko, szczyptę soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Uformuj klopsiki i obtocz w mące. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kofty po ok. 8-10 minut.