Składniki:
- 50dag wołowiny z kością
- 2 udka kurczaka
- włoszczyzna
- 20 dag kaszy jaglanej
- 40 dag ziemniaków
- szklanka śmietany
- surowe żółtko
- łyżka masła
- liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 ziarna pieprzu
- cebula
- 2 litry wody
- 4-5 suszonych grzybków
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie i zostawić na 2-3 godz. Opłukaną kaszę jaglaną zalać szklanka zimnej wody i ugotować z dodatkiem masła. Mięso wołowe włożyć do 2 litrów wody wraz z liściem laurowym oraz ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, doprowadzić do wrzenia, a później gotować na niewielkim ogniu około 30 minut. Dodać umyte udka kurczaka, namoczone grzyby ( i wodę, w której się moczyły), cebulę, włoszczyznę, gotować razem na niewielkim ogniu ok. 40 minut, po czym wywar przecedzić. Obrane z kości miękkie mięso pokroić w kawałki, grzyby w paseczki, jedną marchewkę w plasterki. Obrane ziemniaki umyć, pokroić w kostkę, zalać przecedzonym wywarem, gotować około 15 minut, dodać mięso, kaszę, marchewkę i grzyby, dokładnie wymieszać, gotować razem 5-7miut, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem, podgrzać (nie gotować). Przed podaniem posypać natką.
Autor: Misia13.
Zobacz także: Gulasz - jak gotować i z czym podawać