Spożywana przez karmiące matki, dzięki zawartości potasu, zwiększa wydzielanie mleka. Czym prędzej wypróbujmy poniższe przepisy, może wtedy przekonamy się do tego warzywa.
Cykoria w sosie serowym
Składniki:
- 4 cykorie (po 15 dag),
- 20 dag pełnotłustego twarogu,
- 4 łyżki mleka,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- Po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku,
- Sól, pieprz,
- kilka kropli sosu tobasco.
Cykoria w sosie winno-pomidorowym
Składniki:
- 4 cykorie,
- 6 dag masła,
- 1 cebula,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól, pieprz, sok z 1 cytryny,
- 80 ml białego wina,
- 250 ml rosołu z drobiu (może być instant),
- 1 pomidor,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 3 plasterki szynki lub chudego boczku.
Przygotować sos: 3 dag masła rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posypać cukrem, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę szynkę, dusić. Na kilka minut przed końcem duszenia cykorii dodać sos, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z mandarynkami
Składniki:
- 4 małe cykorie,
- 3 mandarynki,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- sok z 1 mandarynki,
- skórka z 1/2 pomarańczy,
- 2 łyżki oleju,
- po 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i białego, sól.
MARIA
źródło: MWmedia
źródło: MWmedia