Smaczna alternatywa dla kultowej lazanii bolognese!
fot. serwis prasowy TABASCO® i Kikkoman
Składniki na lazanię:
- 1/4 szklanki masła lub margaryny
- 3 łyżki mąki
- 430 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki sosu tabasco
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 450 g mielonego indyka
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie (425 g) sera ricotta
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
- 12 płatków lasagne bez gotowania
- 1 opakowanie (225 g) startej mozzarelli
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Sposób przygotowania lazanii:
Przygotuj sos: Roztop masło w dwulitrowym rondlu na średnim gazie. Dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj bulion z kury, mleko i sos tabasco. Podgrzej do zgęstnienia i zagotowania całości, często mieszając.
1. Na nadzienie, na patelni o średnicy 30 cm podgrzej olej na średnim gazie.
2. Dodaj indyka, cebulę, sos sojowy i smaż, aż mięso się zrumieni, często mieszając.
3. Dodaj tabasco i sól. W małej misce wymieszaj ser ricotta, jajko i pietruszkę.
4. Natłuść brytfannę o wymiarach 30 x 20 cm i rozsmaruj na dnie 1 szklankę sosu.
5. Ułóż w brytfannie 3 płaty lasagne. Na płatach rozsmaruj 1/3 nadzienia z indyka, 1/3 ricotty, 1/4 mozzarelli i 1/4 pozostałego sosu.
6. W ten sam sposób ułóż dwie kolejne warstwy. Na wierzchu połóż pozostałe 3 płaty lasagne.
7. Posmaruj resztą sosu. Posyp pozostałą mozzarellą i parmezanem.
8. Przykryj lasagne folią i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut.
9. Odkryj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy całość będzie gorąca i zacznie kipieć. Przed podaniem odczekaj 5 minut.
Na podstawie materiałów prasowych Kikkoman i TABASCO®