Jak zrobić lazanię z mięsem z indyka? Spróbuj!

Z sosem sojowym, tabasco i mozzarellą!
/ 03.07.2018 15:35

Smaczna alternatywa dla kultowej lazanii bolognese!

Lazania z mięsem z indyka

fot. serwis prasowy TABASCO® i Kikkoman

Składniki na lazanię:

  • 1/4 szklanki masła lub margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • 430 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki sosu tabasco
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 450 g mielonego indyka
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie (425 g) sera ricotta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
  • 12 płatków lasagne bez gotowania
  • 1 opakowanie (225 g) startej mozzarelli
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania lazanii:

Przygotuj sos: Roztop masło w dwulitrowym rondlu na średnim gazie. Dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj bulion z kury, mleko i sos tabasco. Podgrzej do zgęstnienia i zagotowania całości, często mieszając.
1. Na nadzienie, na patelni o średnicy 30 cm podgrzej olej na średnim gazie.
2. Dodaj indyka, cebulę, sos sojowy i smaż, aż mięso się zrumieni, często mieszając.
3. Dodaj tabasco i sól. W małej misce wymieszaj ser ricotta, jajko i pietruszkę.


4. Natłuść brytfannę o wymiarach 30 x 20 cm i rozsmaruj na dnie 1 szklankę sosu.
5. Ułóż w brytfannie 3 płaty lasagne. Na płatach rozsmaruj 1/3 nadzienia z indyka, 1/3 ricotty, 1/4 mozzarelli i 1/4 pozostałego sosu.
6. W ten sam sposób ułóż dwie kolejne warstwy. Na wierzchu połóż pozostałe 3 płaty lasagne.
7. Posmaruj resztą sosu. Posyp pozostałą mozzarellą i parmezanem.
8. Przykryj lasagne folią i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut.
9. Odkryj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy całość będzie gorąca i zacznie kipieć. Przed podaniem odczekaj 5 minut.

Na podstawie materiałów prasowych Kikkoman i TABASCO®

Redakcja poleca

REKLAMA