Sos barbecue to sos typowy do potraw z grilla. Jest wspaniałym dodatkiem do każdego mięsa - wieprzowiny, wołowiny i kurczaka.
Sos barbecue (w skrócie sos BBQ) został stworzony jako dodatek do potraw z grilla, na co wskazuje jego wskazuje nazwa (hiszp. barbacoa, ang. barbecue – rożen, grill). Może być podawany do każdej potrawy, jednak najczęściej dodaje się go do mięsa po przyrządzeniu, bądź podczas grillowania lub pieczenia.
Sos barbecue może łączyć w sobie kwaśne, słodkie i pikantne składniki, lub zawierać tylko jeden z nich. Składniki sosu mogą ulegać zmianie, do najpopularniejszych jednak należą: przecier pomidorowy, ocet, miód, przyprawy.
A poniżej znajdziecie przepis na kurczaka w sosie barbecue:
Składniki:
- 2 kg udek z kurczaka
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 ml keczupu
- 2 łyżki maggi
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki octu jabłkowego
- łyżka musztardy
- łyżeczka sosu chilli
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Cebule, czosnek, keczup, maggi, miód, ocet, musztardę, sos chilli razem mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Udka czyścimy, myjemy, wkładamy do sosu, dokładnie mieszając i odstawiamy do lodówki.
Następnie udka smażymy na oleju na małym ogniu, aż zaczną się rumienić. Zdejmujemy z ognia, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy od czasu do czasu smarując je sosem i obracając.