Kurczak królewski

Kurczaka umyj i osusz, do środka tuszki włóż pół cytryny. Ułóż w garnku z warzywami, ziołami i pieprzem. Zalej taką ilością wody, aby sięgała do 2/3 kurczaka, posól. Garnek przykryj, gotuj 2 godziny na małym ogniu.
/ 14.06.2007 11:37

Składniki

  • 1 kurczak średniej wielkości
  • 1/2 cytryny
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek natki
  • 2 gałązki tymianku

  • kilka listków laurowych
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Sos:
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 listek laurowy
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki dżemu morelowego
  • 1 słoik (300 ml) majonezu
  • 1/2 szklanki śmietany tortowej

Sposób przygotowania

Kurczaka umyj i osusz, do środka tuszki włóż pół cytryny. Ułóż w garnku z warzywami, ziołami i pieprzem. Zalej taką ilością wody, aby sięgała do 2/3 kurczaka, posól. Garnek przykryj, gotuj 2 godziny na małym ogniu.

Ugotowanego kurczaka włóż do miski, polej przecedzonym wywarem i poczekaj, aż wystygnie. Następnie zdejmij skórkę, mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę.

Przygotuj sos: cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj curry, przecier, wino, listek laurowy i sok z cytryny. Gotuj 10 minut. Wyjmij listek laurowy, do sosu dodaj dżem, przetrzyj przez sitko i ostudź. Następnie połącz z majonezem i śmietaną, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z kurczakiem.