Deser ten to coś w rodzaju naszego budyniu, jest jednak wyraźniejszy w smaku i bardziej aromatyczny. Swój wyjątkowy aromat zawdzięcza dodatkowi cynamonu, a także startej skórce pomarańczowej i cytrynowej. Często podaje się go z polewą karmelową. Flan de vanilla jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu – koniecznie spróbujcie!
Fot. www.martinsfinedesserts.com
Flan de vanilla
Składniki:
- starta skórka z połowy pomarańczy,
- starta skórka z połowy cytryny,
- 1 laska cynamonu,
- 500 ml pełnego mleka,
- 2 żółtka,
- łyżeczka sproszkowanego ekstraktu waniliowego,
- 150 g cukru,
- łyżeczka skrobi kukurydzianej.
W dużej misce zmiksujcie razem żółtka z cukrem, wanilię i skrobię kukurydzianą z odrobiną mleka.
Resztę mleka zagotujcie, dodając do niego laseczkę cynamonu, startą skórkę pomarańczową i cytrynową – na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu doprowadźcie do zagotowania.
Zagotowane mleko przefiltrujcie przez sitko o małych oczkach, tak, żeby wyeliminować z niego starte skórki i laskę cynamonu.
Do przecedzonego mleka wlejcie krem z żółtek i cukru i zmiksujcie wszystko razem. Jeszcze raz wlejcie otrzymany krem do garnuszka i na wolnym ogniu pogotujcie do momentu, tuż przed zagotowaniem się. Krem przelejcie do miseczek i zostawcie do ostygnięcia i stężenia. Deser będzie gotowy do spożycia po około 2 godzinach. Gotowy krem polejcie karmelem. Przepis na karmel znajdziecie tutaj.
AL