Składniki:
- 25 dag mąki
- 13 dag masła
- płaska łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki białej fasoli
- szklanka rozdrobnionego ugotowanego mięsa wołowego (z rosołu)
- 1/4 szklanki rodzynek
- posiekana i przesmażona na łyżce oleju cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- po 1/2 strąka papryki słodkiej i ostrej
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- jajko
Przygotowanie:
Zobacz przepis na empanadas z fasolą!
- Składniki na ciasto zagnieć z dodatkiem odrobiny lodowatej wody, zawiń w folię.
- Odstaw do lodówki na godzinę.
- Fasolę opłucz.
- Wymieszaj z cebulą, mięsem, rodzynkami.
- Na patelni zagotuj 1/2 szklanki wody z koncentratem, dodaj fasolę z mięsem.
- Dopraw solą, pieprzem, kuminem i papryką. Zagotuj. Ostudź.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wykrój 10 krążków średnicy 9-10 cm.
- Na każdym placku połóż porcję farszu, brzegi zlep.
- Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz 15 minut w temperaturze 195 stopni.
- Gorące brzegi pierogów obtocz w słodkiej papryce.