Koreański sposób na kapustę
Typowa koreańska potrawa. Można powiedzieć narodowa, ponieważ żaden z posiłków nie może obyć się bez chociażby niewielkiej ilości tego dania. Są to marynowane warzywa, najczęściej kapusta pekińska, marchew czy rzodkiew japońska z dodatkiem chili, czosnku oraz imbiru. Czasami dodaje się także owoce morza. Podawana w formie sałatki jak również zupy(kim-chi jjigae) czy smażonego ryżu z kim-chi ( kim-chi bokkeumbap). Zapobiega awitaminozie, opóźnia procesy starzenia oraz wzmacnia system odpornościowy.
Istnieje bardzo wiele odmian tego dania, w zależności od regionu, kultywowana jest inna tradycja jego przyrządzania.
Przepis
Oto jeden z wielu możliwych wersji przepisu na koreańskie kim-chi.
Składniki:
- 2 główki kapusty pekińskiej
- 3 marchewki
- 1 rzodkiew japońska
- 1 cebula
- szczypior z 3 zielonych cebulek
- 250 g soli morskiej
- 5 ząbków czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 70 g suszonej papryki chili
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 3 łyżeczki sosu rybnego
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w paski. Wkładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na 5 godziny. Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy. Cebulę miksujemy wraz z ząbkami czosnku, imbirem, sosem sojowym, sosem rybnym, cukrem oraz papryką chili. Ścieramy na tarce marchew oraz rzodkiew. Szczypior drobno kroimy. Liście kapusty przekładamy do czystej miski i dodajemy powstałą z cebuli i przypraw miksturę, starte warzywa oraz szczypior. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoików zostawiając trochę miejsca na wydzielany, w trakcie fermentacji, gaz. Wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane kim-chi jest gotowe po ok. 3 tygodniach i zdane do spożycia nawet przez kilka miesięcy.
Zobacz także: Kapusta w Chinach