Kaczka i królik - wykwintne dania na jesień

Jesienne słoty i pierwsze podmuchy zimy to czas, kiedy coraz częściej w naszych kuchniach przyrządzamy potrawy mięsne. Wołowina, wieprzowina, a zwłaszcza kurczak to już obowiązkowe składniki domowego menu o tej porze roku. Kucharze Knorr zachęcają jednak, by sięgać także po inne, rzadziej wykorzystywane rodzaje mięs, bo ich smak może nas bardzo przyjemnie zaskoczyć. Czas na dania z kaczki i królika!
/ 27.11.2012 06:00

Jesienne słoty i pierwsze podmuchy zimy to czas, kiedy coraz częściej w naszych kuchniach przyrządzamy potrawy mięsne. Wołowina, wieprzowina, a zwłaszcza kurczak to już obowiązkowe składniki domowego menu o tej porze roku. Kucharze Knorr zachęcają jednak, by sięgać także po inne, rzadziej wykorzystywane rodzaje mięs, bo ich smak może nas bardzo przyjemnie zaskoczyć. Czas na dania z kaczki i królika!

Kaczka – z owocami, warzywami i po chińsku

Mięso z kaczki jest u nas znacznie mniej popularne niż kurczak, choć jest równie smaczne i na pewno uważane za bardziej wykwintne. Dania z kaczki możemy podać na uroczysty obiad czy też elegancką kolację, na której chcemy podjąć ważne lub bliskie naszemu sercu osoby. Musimy mieć świadomość, że ich przygotowanie zajmie nam nieco więcej czasu niż dobrze nam znanych potraw z kurczaka, ale ich smak i zadowolenie najbliższych z pewnością wynagrodzą nam nasze starania.

Decydując się podać gościom kaczkę, możemy przyrządzić ją w całości lub wybrać potrawę z kaczych piersi. Przygotowanie całej kaczki jest bardziej czasochłonne, ale w zamian danie będzie się prezentować na stole po królewsku. Najpopularniejszym sposobem na jej przyrządzenie jest upieczenie w piekarniku, wcześniej faszerując ją różnymi składnikami. Znakomicie do tego nadają się zarówno warzywa, jak i owoce. Kaczka w karmelu z jabłkami to już klasyka i prawdziwy rarytas. Również Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym wypełniona owocowym nadzieniem z jabłek i pomarańczy lub Kaczka z winogronami sprawią, że obiad lub kolacja okażą się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Podobnie piersi z kaczki będą się świetnie komponować z owocowymi dodatkami, dlatego kucharze Knorr polecają wypróbować Pierś kaczki w sosie owocowym z jagód:

Kaczka w karmelu z jabłkami

Kaczka i królik - wykwintne dania na jesień

Składniki:

  • kaczka - 1 kilogram
  • cukier - 1 szklanka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
  • woda
  • kwaśne jabłka - 0.5 kilograma
  • ocet
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • olej - 3 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Oczyść kaczkę i natrzyj ją pieprzem. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem. Wypełnij kaczkę jabłkami, a tuszkę zaszyj nicią.
Kaczkę ułóż w brytfannie, skrop olejem, podlej wodą i przykryj. Piecz ok. 90 minut w 200°C.
Dołóż resztę jabłek po godzinie pieczenia. Posyp pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Knorr i zdejmij przykrywkę.
Wsyp cukier na karmel do płytkiego garnka, dodaj wodę i ocet. Gotuj, nie mieszając, do momentu, kiedy cukier zrobi się jasnobrązowy.
Polej karmelem upieczoną kaczkę, przełóż na półmisek i obłóż jabłkami. Podawaj z żurawiną.

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym

Kaczka i królik - wykwintne dania na jesień

Składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • majeranek - 1 łyżka
  • Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
  • miód - 2 łyżki
  • farsz:
  • rodzynki - 50 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • wino czerwone - 100 mililitrów
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • cebula - 0.5 sztuki

Sposób przygotowania:

Przygotuj farsz do kaczki: jabłko, pomarańcz oraz cebulę pokrój w cząstki, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek – wymieszaj.
Kaczkę oczyść i opłucz. Pół Bulionetki Knorr wymieszaj w szklance z majerankiem i łyżką miodu – posmaruj zewnętrzną i wewnętrzną stronę kaczki.
Przygotuj sos: na maśle przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, oprósz odrobiną mąki, wymieszaj i zalej winem. Zagotuj, dodaj miód, 50 ml wody, żurawinę i pozostałą część Bulionetki Knorr. Gotuj 15-20 minut.
Przygotowaną kaczkę napełnij owocowym farszem, a otwór zepnij wykałaczkami i zwiąż gruba nicią. Nafaszerowaną kaczkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Po 15 minutach zmniejsz temp. do 140 stopni i piecz kaczkę jeszcze ok. 35 minut. Po upieczeniu usuń farsz ze środka, kaczkę wyluzuj z kości, wyporcjuj i ułóż na półmisku. Podawaj z przygotowanym sosem.

Pierś kaczki w sosie owocowym

Kaczka i królik - wykwintne dania na jesień

Składniki:

  • piersi z kaczki ze skórką - 4 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • Marynata do mięs Knorr - 15 gramów
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • owoce jagodowe - 125 gramów
  • imbir - 1 szczypta
  • wytrawne białe wino - 125 mililitrów
  • goździki mielone - 1 szczypta
  • miód - 1 łyżka
  • oliwa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki ponacinaj od strony skórki i oprósz Marynatą do mięs Knorr i wstaw do lodówki na 30 minut.
Podsmaż je na rozgrzanej oliwie aż skórka się zrumieni. Mięso przełóż do brytfanny zrumienioną skórą do góry i opiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut.
Na patelnię, na której smażyło się mięso wlej wino i doprowadzić do wrzenia, zeskrobując drewnianą łyżką osady z dna. Dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut do miękkości.
Następnie dodaj miód i przyprawy (goździki, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz).
Po kilku minutach gotowania do sosu owocowego dodaj sos z pieczenia mięsa, przetrzyj przez sito. Upieczone mięso pokrój na plastry, przełóż na talerze i polej sosem.

Mięso z kaczki cenione jest nie tylko w naszej rodzimej kuchni, ale stanowi także ważny składnik kuchni azjatyckiej. W związku z tym możemy pokusić się o przygotowanie potraw orientalnych nawiązujących do tradycji kulinarnej tamtej części świata. Kaczka po pekińsku będzie stanowić miłą odmianę w obiadowym menu, a Kaczka po chińsku, czyli smażone piersi z kaczki doprawione sosem sojowym i świeżo startym imbirem, okażą się intrygującą przekąską na wieczór z przyjaciółmi:

Kaczka po pekińsku

Kaczka i królik - wykwintne dania na jesień

Składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • cebula dymka - 4 sztuki
  • sherry - 50 łyżek
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • woda - 50 mililitrów
  • Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr - 30 gramów
  • miód - 1 łyżka
  • sos sojowy jasny - 150 mililitrów
  • ostra papryka - 5 gramów
  • miód - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • wódka - 100 mililitrów
  • woda - 50 mililitrów
  • ocet winny - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • Gotowy sos Hoisin - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i pozakłuwaj mięso widelcem.
Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12h.
Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2h. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.
Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu aż nabiorą złotego koloru z obu stron.
W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.
Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem z skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.

Kaczka po chińsku

Kaczka i królik - wykwintne dania na jesień

Składniki:

  • Pierś kaczki - 500 gramów
  • sos sojowy - 40 mililitrów
  • Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr
  • Kłącze świeżego imbiru - 1 sztuka
  • papryka kolorowa - 1 sztuka
  • kolendra - 0.5 pęczka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • olej - 500 mililitrów
  • mąka ziemniaczana - 50 gramów
  • Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki pokrój razem ze skórą w paski. Zamarynuj w marynacie Knorr i odstaw na co najmniej 20 min.
Papryki i cebulę pokrój w paski.
Rozgrzej w rondlu olej. Mięso obtaczaj w mieszaninie mąk i smaż na głębokim oleju aż będzie rumiana. Odłóż na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Na osobnej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu obsmaż warzywa, dodaj kaczkę.
Następnie wlej Fix Knorr wymieszany z 300 ml wody. Całość zagotuj aż sos zgęstnieje
Potrawę dopraw sosem sojowym i świeżo startym imbirem. Podawaj posypaną posiekaną kolendrą samodzielnie lub np. z ryżem

Królik jako król stołu

Pieczony królik

Rzadziej niż mięso z kaczki mamy okazję przyrządzać w kuchni królika. Kucharze Knorr zachęcają jednak, by wzorem Francuzów i Włochów chętniej sięgać po mięso królicze, bo jest naprawdę smaczne – białe, miękkie, delikatne. Warto go wcześniej zamarynować, dzięki czemu zyska wyrazistszy smak, a następnie upiec w piekarniku – tak przyrządzony Pieczony królik będzie prawdziwą ozdobą stołu i przysmakiem dla gości. Ponadto, wybierając ten rodzaj mięsa, możemy przygotować na obiad Gulasz z królika, a pasztet z królika podać jako smaczną przekąskę.

Kaczka i królik - wykwintne dania na jesień

Składniki:

  • królik - 1 sztuka
  • ząbek czosku - 3 sztuki
  • Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 0.3 szklanki
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • olej - 0.5 szklanki
  • zielona pietruszka - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Królika oczyść, umyj i osusz. Oprósz Naturalną Przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 1 godzinę.
Oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszaj do uzyskania emulsji. Dodaj posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Królika włożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec aż się zarumieni.
Zmniejszyć temp do 180 stopni, polać mięso aromatycznym sosem. Piec około 80 minut, polewając mięso wytworzonym sosem.
Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć, z naczynia zlać kilka łyżek sosu, wymieszać go z mąką, wlać do reszty sosu. Zagotować. Mięso podawać pokrojone na porcje, polane sosem.

Gulasz z królika

Kaczka i królik - wykwintne dania na jesień

Składniki:

  • królik - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • garść rodzynek - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • sok pomidorowy - 1 szklanka
  • goździki - 2 sztuki

Sposob przygotowania:

Królika podziel na porcje i oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Cebulę pokroić na ćwiartki, dodać sok pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, rodzynki i przyprawy,
Polać zająca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec pod przykryciem przez 3 godziny. W razie potrzeby dolać wodę

Więcej na przepisy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA