Jak rozpoznać szatana?
Szatan to potoczna nazwa goryczaka żółciowego, który występuje częściej niż wspominany borowik szatański. Sprawdź, jak ustrzec się przed obydwoma gatunkami, które są silnie trujące!
- Goryczak żółciowy charakteryzuje się jasną po ciemnobrązową skórką kapelusza, mylnie przypominającego borowika szlachetnego.
- Występuje w szczególności w kwaśnych glebach, gdzie spotykany jest bardzo licznie.
- Po zjedzeniu go mogą występować silne problemy żołądkowe, od wymiotów po bóle brzucha i biegunkę.
- Wystarczy sprawdzić koniuszkiem języka pod powierzchnią kapelusza, czy nie jest wyczuwalny gorzko-kwaśny smak, świadczący o zawartości toksyny w grzybie.
Co w przypadku prawdziwego borowika szatańskiego?
1. Szatan, nazywany przez ekspertów borowik szatański jest łatwiejszy w rozpoznaniu - charakterystyczny białawy kapelusz oraz silnie czerwony trzonek to znaki rozpoznawcze.
2. To silnie trujący grzyb, który wywołuje gorączkę, nudności, biegunkę oraz silne kurcze łydek.
3. Należy po spożyciu zgłosić się jak najszybciej na pogotowie oraz nie popijać resztek wodą, aby toksyna nie dostała się szybciej do krwioobiegu.