Jak przygotować sałatkę gado-gado?

Podstawę gado-gado stanowią sezonowe warzywa, część z nich podaje się na surowo, część dorzuca po wstępnym podgotowaniu.
Bez tej sałatki Indonezyjczycy nie wyobrażają sobie swojej kuchni. To pyszna propozycja na danie warzywne, nie tylko dla miłośników pikantnych dań z tej części świata.
/ 08.11.2010 18:07
Podstawę gado-gado stanowią sezonowe warzywa, część z nich podaje się na surowo, część dorzuca po wstępnym podgotowaniu.

Surowe i gotowane

Podstawę tego prostego dania stanowią sezonowe warzywa, część z nich podaje się na surowo, część dorzuca po wstępnym podgotowaniu. Proporcje i skład każda gospodyni ustala sama, zgodnie z upodobaniami kulinarnymi domowników. Nie jest to bowiem przepis nienaruszalny, ważne, by w jednej sałatce znalazły się różne warzywa surowe i gotowane. Ziemniaki, marchew, fasolkę szparagową, czasami też kapustę należy poddać obróbce termicznej. Najczęściej po prostu gotuje się warzywa, choć niektórzy kroją niektóre z nich, na przykład ziemniaki, w cieniutkie plasterki i smażą je na głębokim tłuszczu, przez co gado-gado będzie bardziej chrupiące. Ogórki, pomidory, sałatkę pokroić i dodać do ugotowanych i przestudzonych warzyw. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Można też dodać jajka ugotowane na twardo, smażone kostki tofu i kiełki fasoli mung. A do gotowej sałatki dorzucić kilka chrupiących chipsów krewetkowych.

Zobacz także: Jakie warzywa jedzą Turcy?

Sos orzechowy

Do gotowej mieszanki warzywnej należy teraz dodać sos. Można go wmieszać do sałatki, ale lepiej serwować w osobnej miseczce, dzięki czemu każdy nałoży go sobie według własnego uznania. Podstawę sosu stanowią orzeszki ziemne, ale kryje się w nim wiele składników. Najpierw trzeba przesmażyć na oleju cebule, czosnek i papryczkę chili. Kiedy zezłocą się i połączą, dodać utłuczone orzeszki ziemne niesolone i pozostawić, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy można dodać mleczko kokosowe i słodki sos sojowy. Niektórzy dodają jeszcze odrobinę cukru, najlepiej palmowego. Są i tacy, którzy lubią wyczuwać w sosie nuty cytrynowe, dlatego dorzucają trochę trawy cytrynowej albo po prostu kilka kropel soku z cytryny. Gotowy sos jest bogaty w aromat i świetnie pasuje do mieszanki warzywnej, spajając wszystkie smaki w jedna całość. 

Zobacz także: Porady indyjskiej mamy - sosy

Redakcja poleca

REKLAMA