Surowe i gotowane
Podstawę tego prostego dania stanowią sezonowe warzywa, część z nich podaje się na surowo, część dorzuca po wstępnym podgotowaniu. Proporcje i skład każda gospodyni ustala sama, zgodnie z upodobaniami kulinarnymi domowników. Nie jest to bowiem przepis nienaruszalny, ważne, by w jednej sałatce znalazły się różne warzywa surowe i gotowane. Ziemniaki, marchew, fasolkę szparagową, czasami też kapustę należy poddać obróbce termicznej. Najczęściej po prostu gotuje się warzywa, choć niektórzy kroją niektóre z nich, na przykład ziemniaki, w cieniutkie plasterki i smażą je na głębokim tłuszczu, przez co gado-gado będzie bardziej chrupiące. Ogórki, pomidory, sałatkę pokroić i dodać do ugotowanych i przestudzonych warzyw. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Można też dodać jajka ugotowane na twardo, smażone kostki tofu i kiełki fasoli mung. A do gotowej sałatki dorzucić kilka chrupiących chipsów krewetkowych.
Zobacz także: Jakie warzywa jedzą Turcy?
Sos orzechowy
Do gotowej mieszanki warzywnej należy teraz dodać sos. Można go wmieszać do sałatki, ale lepiej serwować w osobnej miseczce, dzięki czemu każdy nałoży go sobie według własnego uznania. Podstawę sosu stanowią orzeszki ziemne, ale kryje się w nim wiele składników. Najpierw trzeba przesmażyć na oleju cebule, czosnek i papryczkę chili. Kiedy zezłocą się i połączą, dodać utłuczone orzeszki ziemne niesolone i pozostawić, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy można dodać mleczko kokosowe i słodki sos sojowy. Niektórzy dodają jeszcze odrobinę cukru, najlepiej palmowego. Są i tacy, którzy lubią wyczuwać w sosie nuty cytrynowe, dlatego dorzucają trochę trawy cytrynowej albo po prostu kilka kropel soku z cytryny. Gotowy sos jest bogaty w aromat i świetnie pasuje do mieszanki warzywnej, spajając wszystkie smaki w jedna całość.
Zobacz także: Porady indyjskiej mamy - sosy