Hiszpańskie ciasto pomarańczowo-migdałowe

Podczas podróży po Hiszpanii warto odwiedzić Patio Drzew Pomarańczowych przy Katedrze Najświętszej Marii Panny i spróbować hiszpańskich słodyczy. Podajemy przepis na hiszpańskie ciasto pomarańczowo-migdałowe.
/ 20.06.2014 09:51

Hiszpańskie ciasto pomarańczowo-migdałowe

Fot. Fotolia

Zapraszamy do Andaluzji, która zaraz po Walencji, jest najbardziej pomarańczową częścią Hiszpanii. Tylko w granicach Sewilli rośnie ok. 35 tysięcy drzewek pomarańczowych. Podczas wizyty w tym mieście, koniecznie trzeba odwiedzić Patio Drzew Pomarańczowych, przy Katedrze Najświętszej Marii Panny.

Ciasto pomarańczowo-migdałowe w hiszpańskim stylu

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 200 g zmielonych migdałów (zmiel ręcznie albo kup zmielone w sklepie)
  • migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój pomarańcze na drobne kawałki, włóż je do małego garnka usuwając wcześniej pestki i błonki. Dodaj łyżkę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem i odstaw do ostygnięcia.
  2. Białka jajek ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder.
  3. Osobno ubij żółtka z pozostałym cukrem pudrem przez 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i zwiększy swoją objętość.
  4. Do ubitych żółtek dodaj kolejno mąkę, olej, zblendowane i wystudzone pomarańcze oraz zmielone migdały.
  5. Dodawaj po łyżce ubite białka i delikatnie mieszaj już łyżką.
  6. Ustaw piekarnik na 180 °C. Okrągłą formę o średniej wielkości wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Ciasto wlej do formy, posyp migdałami i piecz w piekarniku przez ok. 40 minut.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w foremce do wystygnięcia. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

Źródło: Praktycy.com

Zobacz także: Przepis na ciasto mandarynkowe

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)