Grejpfruty w kuchni

Wystarczy powiedzieć, że jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ale oprócz tej witaminy, którą musimy dostarczać naszemu organizmowi co dzień, w grejpfrutach jest jeszcze A i E, P i PP, beta-karoten i witaminy z grupy B.
/ 30.06.2008 11:33
Wystarczy powiedzieć, że jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ale oprócz tej witaminy, którą musimy dostarczać naszemu organizmowi co dzień, w grejpfrutach jest jeszcze A i E, P i PP, beta-karoten i witaminy z grupy B. Grejpfruty w kuchni

Ponadto znajduje się w nich potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Owoce te mają też zastosowanie w kuchni i sprawiają, że smak potraw z ich dodatkiem jest bardziej wyrafinowany.

Mięso z grejpfrutami
Wołowinę, indyczynę albo schab zbić tłuczkiem, oprószyć mąką, zrumienić z obu stron na gorącej oliwie, posolić, popieprzyć i przechowywać w cieple. Dwa wyszorowane grejpfruty obrać, podzielić na cząstki i oczyścić z błonek. Na patelnię z oliwą, pozostałą po smażeniu mięsa, włożyć łyżkę masła, rozgrzać i na mocnym ogniu smażyć cząstki owoców. Następnie kłaść je na usmażonych plastrach mięsa. Do tłuszczu na patelni wlać wydzielony podczas obróbki owoców sok i lekko go posolić. Powstałym sosem polać mięso i podawać nalepiej z ryżem.

Likier grejpfrutowy
  • trzy owoce
  • pół kg cukru
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 0,7 litra spirytusu 96-procentowego
  • po 3 łyżki rumu i brandy
Obrane owoce dokładnie oczyścić, podzielić na cząstki i drobno pokroić. Umieścić je w słoju i zalać spirytusem. Zamknięty słój odstawić na dwa tygodnie, po czym przecedzić zawartość słoja przez sitko, odciskając nalew łyżką.

Przygotować roztwór cukru: w 2 szklankach gorącej wody rozpuścić kwasek, a następnie dosypywać cukier mieszając i podgrzewając około 15 minut. Powstałe szumy usuwać łyżką. Jeśli roztworu jest mniej niż 2 szklanki, dolać gorącej wody. Do nalewu grejpfrutowego dodać rum, brandy oraz 2 szklanki roztworu cukru. Wymieszać i uzupełnić wodą do 2 litrów. Mętny likier odstawić na około osiem dni do sklarowania. Przezroczysty zlać przez lejek z filtrem, na końcu przefiltrować osad.

mwmedia

Redakcja poleca

REKLAMA