Ponadto znajduje się w nich potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Owoce te mają też zastosowanie w kuchni i sprawiają, że smak potraw z ich dodatkiem jest bardziej wyrafinowany.
Mięso z grejpfrutami
Wołowinę, indyczynę albo schab zbić tłuczkiem, oprószyć mąką, zrumienić z obu stron na gorącej oliwie, posolić, popieprzyć i przechowywać w cieple. Dwa wyszorowane grejpfruty obrać, podzielić na cząstki i oczyścić z błonek. Na patelnię z oliwą, pozostałą po smażeniu mięsa, włożyć łyżkę masła, rozgrzać i na mocnym ogniu smażyć cząstki owoców. Następnie kłaść je na usmażonych plastrach mięsa. Do tłuszczu na patelni wlać wydzielony podczas obróbki owoców sok i lekko go posolić. Powstałym sosem polać mięso i podawać nalepiej z ryżem.
Likier grejpfrutowy
- trzy owoce
- pół kg cukru
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- skórka otarta z pomarańczy
- 0,7 litra spirytusu 96-procentowego
- po 3 łyżki rumu i brandy
Przygotować roztwór cukru: w 2 szklankach gorącej wody rozpuścić kwasek, a następnie dosypywać cukier mieszając i podgrzewając około 15 minut. Powstałe szumy usuwać łyżką. Jeśli roztworu jest mniej niż 2 szklanki, dolać gorącej wody. Do nalewu grejpfrutowego dodać rum, brandy oraz 2 szklanki roztworu cukru. Wymieszać i uzupełnić wodą do 2 litrów. Mętny likier odstawić na około osiem dni do sklarowania. Przezroczysty zlać przez lejek z filtrem, na końcu przefiltrować osad.
mwmedia