Gdyby istniała lista potraw damskich i męskich, to golonka z pewnością byłaby na tej drugiej. Bo to mężczyźni zjadają się golonką z piwem, a kobiety pochylają nad sałatką z warzyw. Ale czas zakończyć te kulinarne stereotypy. Widok kobiety delektującej się golonkowym rarytasem nie powinien nikogo dziwić. Wszak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nie tylko męskiego.
Choć to prawdziwa bomba kaloryczna, to jej walory smakowe wygrywają z chęcią dbania o sylwetkę. 100 gram tego przysmaku zawiera aż około 300 kalorii i według dietetyków zbyt częste jedzenie golonki może prowadzić do chorób serca, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy czy miażdżycy. No ale przecież nikt nie objada się golonką z piwem codziennie, raz na jakiś czas można sobie pozwolić, bo naprawdę warto.
Smak golonki fascynuje nie tylko mężczyzn, przepadają za nią również kobiety, których nie przeraża liczba kalorii. Organizowane są również Dni Golonki, gdzie panie i panowie bez żadnych oporów i liczenia kalorii, chętnie urządzają sobie "golonkową ucztę".
Panów zachęcać szczególnie nie musimy, ale wszystkie panie zapraszamy na golonkę pieczoną w kapuście. Z pewnością jej smak przekona najgorliwsze przeciwniczki i być może przygotują je na niedzielny obiad, zamiast tradycyjnego "schaboszczaka".
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
- 4 szt golonki wieprzowej
- 1 kg kapusty kiszonej
- włoszczyzna
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz w ziarnach
- sól
- kostka rosołowa
Sposób przyrządzenia:
Ugotować bulion na włoszczyźnie i kostce rosołowej. Dodać przyprawy. Kapustę opłukać, lekko posiekać, zalać wywarem z golonki i chwilę pogotować.
Wyłożyć naczynie żaroodporne kapustą i poukładać na niej golonki. Zapiekać przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Podawać koniecznie z zimnym piwem, świężą bułką i ostrą musztardą.