Farszem można nadziewać wiele warzyw, od papryki, przez cukinię, bakłażany, po pomidory. Doskonałe na obiad, ciepłą kolację, idealne na gorącą wykwintną przekąskę na przyjęcie.
Fot. Depositphotos
Oprócz smaku, w faszerowanych warzywach najlepsze jest to, że każdy przepis można dowolnie modyfikować, tworząc w ten sposób nowe danie. Nadzienie bowiem można robić na wiele różnych sposobów, dodając mięso, ryż, kaszę, makaron, czy grzyby.
Skorzystajcie z bogactwa jesiennych warzyw i wypróbujcie kilka ciekawych przepisów na faszerowane warzywa:
Faszerowana papryka
Fot. Depositphotos
Papryka faszerowana kaszą kuskus
Składniki:
- 6 dużych papryk w różnych kolorach
- 10 dag kaszki kuskus
- 5 dag sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- mała cukinia
- pomidor
- oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę wsypać do miseczki i zalać wodą tak, aby płyn sięgał mniej ponad poziom kaszy. Odstawić na 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie sparzyć i obrać ze skóry pomidora. Cukinie obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. Pomidora i fetę pokroić w kostkę. Wszystkie skladniki razem wymieszać ze sobą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Paprykę rozkroić na pół wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne. Nakładać farsz do wnętrza papryki, lekko dociskając, tak by wypełniła każdy jej zakamarek. Ułóżyć papryki w naczyniu lub formie do zapiekania i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 35-40 minut.
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Składniki:
-
2 papryki
- 200 g mięsa mielonego drobiowego
- 20 dkg pieczarek
- czosnek
- cebula
- pomidor
- ser żółty
- oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso mielone z pokrojoną w kostkę cebulką podsmażamy chwilę na patelni teflonowej. Następnie podduszamy pieczarki pokrojone w kostkę. Mięso mieszamy z pieczarkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, pokrojonym w kostkę pomidorem (bez skóry) i startym serem.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i faszerujemy farszem, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy ok. 35 minut w piekarniku o temp. 180 stopni.
Papryka faszerowana ryżem
Składniki:
- 4 nieduże strąki czerwonej lub żółtej papryki
- 1 duża cebula
- 150 gram ugotowanego ryżu
- 10-15 dag świeżych grzybów
- 1 ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania:
Od papryki odciąć górę oraz oczyścić ją z nasion. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno grzyby i dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryże, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki oraz solą i papryką.
Nadzieniem napełnić papryki. Ułożyć ciasno nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobina wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut (zależy to od mięsistości papryki).
Faszerowana cukinia
Fot. Depositphotos
Cukinia faszerowana serem
Składniki:
- 15 dag kremowego twarożku,
- 1 jajko,
- ząbek czosnku,
- 4 cukinie (najlepiej młode),
- zioła prowansalskie,
- 4 łyżki żółtego sera do posypania,
- olej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Cukinie dokładnie umyć pod bieżącą wodą. W całości wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Po 4 minutach wyjąć. Osączyć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką część miąższu. Wymieszać miąższ z serem, jajkiem, rozgniecionym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wydrążone cukinie napełniać farszem. Na koniec posypać żółtym serem. Cukinie ułóżyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i zapiekać około 10 minut w temperaturze około 180 stopni C. Cukinie zmiękną, a ser powinien być roztopiony.
Cukinia faszerowana mięsem
Składniki:
- 2-3 małe cukinie,
- 1/2 kg mięsa mielonego indyczego,
- 2 papryki kolorowe,
- 30 dag pieczarek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku
- pomidory w zalewie w kawałkach z ziołami,
- koncentrat pomidorowy,
- ketchup
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- ser żółty starty.
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać rozdrobnione mięso mielone i lekko podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa. Gdy papryka trochę zmięknie wrzucić obrane pieczarki pokrojone na drobne kawałki. Dodać pomidory w puszcze, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz łyżkę ketchupu. Dusić wszystko razem kilka minut. Potrawa ma być dość gęsta. Przyprawić solą, pieprzem, ew. papryką w proszku.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Obrać ze skórki (bądź nie, jeżeli ktoś woli). Wydrążyć łyżką miąższ i nakładać w środek farsz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem około 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, posypać startym żółtym serem i zapiekać już bez przykrycia kolejne 10 minut.
Cukinia nadziewana kaszą i grzybami
Składniki:
- 3 małe cukinie
- 150 g ryżu
- 300 g grzybów świeżych
- 2 cebule
- oliwa
- 1 jajko
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- starty żółty ser
Sposób przygotowania:
Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką miąższ. Umyty ryż włożyć do 1 l wrzątku, gotować ok. 15 minut, odcedzić z wody.
Grzyby oczyścić, pokroić drobno, włożyć na patelnię z podsmażoną na oliwe cebulą, smażyć mieszając ok. 10 minut.
Ugotowany ryż wymieszać z usmażonymi cebulą i grzybami oraz z surowym jajkiem, przyprawić do smaku.
Do każdej cukinii włożyć nadzienie. Posypać natką pietruszki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem około 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, posypać startym żółtym serem i zapiekać już bez przykrycia kolejne 10 minut.
Faszerowany bakłażan
Fot. Fotolia
Bakłażan nadziewany mięsem mielonym
Składniki:
-
1/2 kg mięsa mielonego drobiowego
- mała cukinia
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 bakłażany
- odrobina oliwy
- sól, pieprz
- tymianek
Sposób przygotowania:
Mięso podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz koncentrat. Podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory. Smażyć ok 5 min na średnim ogniu. Przyprawić soląi pieprzem i tymiankiem.
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuz na pół, wydrążyć lekko łyżką, posypać solą i pieprzem. Wypełnić masą mięsną. Przełożyć do formy. Piec w temp. 200*C ok. 20 minut.
Bakłażan faszerowany ryżem i mięsem
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ryżu,
- przyprawa curry
- sól
-
1 cebula
- olej
- 4 bakłażany
- 1/2 kg.mielonego mięsa
- pieprz czarny i ziołowy
- ostra papryka w proszku
- vegeta
- bulion drobiowy z kostki
- 1 pomidor
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem curry i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do ryżu. Dodać też mięso. Składniki wyrobić, doprawić solą, pieprzem czarnym i vegeta.
Bakłażany przekroic na pół, wydrążyć środek, napełnić farszem mięsno-ryżowym. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa. Wlać szklankę bulionu i 3 łyżki oleju. Doprawić pieprzem ziołowym i papryką w proszku. Posypać łyżką posiekanej natki pietruszki. Na wierzch polozyć plastry pomidora. Tak przygotowaną potrawę włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny w tem.180 stopni. Podawać z wytworzonym sosem.
Faszerowane pomidory
Fot. Depositphotos
Pomidory nadziewane fetą i krewetkami
Składniki:
- pomidory
- ryż brązowy
- krewetki
- oliwki
- ser feta
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
Krewetki drobno kroimy. Ryż gotujemy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Z pomidorów wydrążamy środek, faszerujemy i zapiekamy w piekarniku 15 minut.
Pomidory nadziewane ryżem
Składniki:
- 6 dużych pomidorów
- 1 1/2 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu (2/3 szklanki surowego)
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 4 filety anchois, odsączone i posiekane
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- cukier
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Odcinamy górną część z pomidorów i odkładamy na bok. Łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając dość grube ścianki. Siekamy miąższ i mieszamy z resztą składników, doprawiając solą i pieprzem.
Wkładamy pomidory do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i nadziewamy ryżem wymieszanym z filetami anchois, czosnkiem, bazylią, cukrem i pieprzem. Przykrywamy, odciętymi wcześniej, górnymi częściami pomidorów. Pieczemy przez 15 min., od czasu do czasu polewając wypływającym sokiem.
Pomidory nadziewane zielonym groszkiem i ryżem
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 15 dag ryżu
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- szklanka bulionu grzybowego
- 5 dag żółtego sera
- 10 dag gotowanej szynki
- 2 jajka
- 5 gałązek mięty
- 1 łyżka masła
- 15 dag mrożonego groszku
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Ryż zrumieniamy na oliwie. Umytą cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do ryżu. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Ser ucieramy na tarce, a szynkę kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy ryż i mieszamy go ze słodzonym masłem. Do już ostudzonego wbijamy jajka, dodajemy starty ser, groszek, szynkę, miętę i przyprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszając.
Pomidory myjemy, suszymy, skrajamy wierzchy i wydrążamy. Następnie napełniamy farszem ryżowym i przykrywamy ich wierzchami. Układamy w wysmarowanej tłuszczem formie i zapiekamy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni C.
Zobacz też: Kalarepki faszerowane