Fasolka szparagowa - 5 smacznych przepisów

Jeżeli znudziła wam się fasolka w wersji ugotowanej, podawanej ze zrumienioną bułką tartą i chcecie poznać kilka ciekawych i smacznych przepisów na to pyszne i bardzo zdrowe warzywo, koniecznie zajrzyjcie do naszych propozycji.
Fasolka szparagowa - 5 smacznych przepisów fot. Fotolia

Jeżeli znudziła wam się fasolka w wersji ugotowanej, podawanej ze zrumienioną bułką tartą i chcecie poznać kilka ciekawych i smacznych przepisów na to pyszne i bardzo zdrowe warzywo, koniecznie zajrzyjcie do naszych propozycji.

 

Fasolowe strączki są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Przeczytacie o tym w artykule: Fasolka szparagowa - zdrowa, smaczna i pożywna.

Smaczne i pozbawione włókien strąki powinny być wypukłe, pofałdowane, ze spłaszczonymi końcówkami, powinny łatwo się łamać. Jeśli strąki są płaskie i proste, mogą być włókniste. Kupując fasolę szparagową należy zwracać uwagę, czy nie jest zaparzona, zapleśniała, nie ma plam i nie jest nadgniła, a także czy nie przejęła zapachów. Fasolkę powinno się gotować w niewielkiej ilości wody. Ugotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i lekko krucha. Czas gotowania zależy od rodzaju fasolki, różne gatunki wymagają różnego czasu gotowania, dlatego najlepszym sposobem jest sprawdzanie w czasie gotowania, czy warzywo jest odpowiednio miękkie. Wszelkie kwaśne dodatki, jak np. pomidory, powinno się łączyć z fasolką dopiero pod koniec gotowania, aby nie była twarda.

Ugotowana fasolka jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań obiadowych, a także składnikiem zdrowych zup jarzynowych, czy warzywnych sałatek. Poniżej znajdziecie 5 ciekawych przepisów na fasolkę szparagową.

 

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • cebula
  • olej
  • śmietana
  • mąka
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Fasolkę pokroić na kawałki długości ok. 3 cm, gotować w niewielkiej ilości osolonej wody.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać mąkę i razem podsmażyć, nie dopuszczając do zbytniego zagęszczenia. Następnie dodać pomidory i ok. 3/4 szklanki wywaru z gotowania fasolki.
Zagotować, doprawić do smaku i dodać drobno posiekany koperek, dodać 3 łyżki śmietany. Ugotowaną fasolkę dodać do pomidorów, chwilę podgotować.

 

Szparagówka, czyli zupa z fasoli szparagowej

Składniki:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej zielonej
  • 6 większych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 kostki rosołowe
  • liść laurowy, sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Fasolka szparagowa - 5 smacznych przepisów

Sposób przygotowania:

Kostki rosołowe rozpuścić we wrzątku. Marchewkę, pietruszkę i seler, cebulę pokroiłam w drobną kostkę, wrzucić do garnka z wywarem razem z liściem laurowym. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę. Gdy wszystkie warzywa były już miękkie wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawić, posypać natką pietruszki.

 

Tagiatelle z fasolką szparagową

Składniki:

  • 20 dag szynki parmeńskiej
  • 400 g makaronu tagiatelle
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • pomidory w puszce w kawałkach
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek,dodać pokrojona na kawałki szynkę, podsmażać rzazem chwilę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Doprawić sporą szczyptą soli. Dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku. Dusić razem 5 min. Wymieszać z makaronem.

 

Zapiekana fasolka szapargowa z żółtym serem

Składniki:

  • 40 dag żółtej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolkę umyć. Pozbawić końcówek i łyka. Ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia.

Oprószyć suszonymi ziołami i świeżo zmielonym białym pieprzem. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok. 15 min.

 

Sałatka ziemniaczana z fasolką

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 250 g ugotowanego kalafiora
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 100 g zielonego groszku konserwowego
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyzki jogurtu

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokroić w większą kostkę, kalafior podzielić na różyczki, fasolkę pokroić w mniejsze kawałki. Majonez połączyć z jogurtem, dodać koperek i szczypiorek i wymieszać. Sos dodać do warzyw, wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)