Fasolka szparagowa - zdrowa, smaczna i pożywna

Fasolowe strączki są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Sami zobaczcie...

Fasolowe strączki są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Sami zobaczcie...

Fasolka szparagowa - zdrowa, smaczna i pożywna

Fasolka szparagowa to skarbnica witamin A, B, C i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, żelaza. Zapewnia dobrą przemianę materii, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który nie tylko działa jak miotełka oczyszczając organizm, ale także wiąże cząstki tłuszczu, dzięki czemu wpływa na obniżenie cholesterolu. Fasolka poza tym wzmacnia organizm, zwiększa odporność, dodaje energii i jest bogactwem pełnowartościowego białka, który ma skład zbliżony do białka znajdującego się w mięsie.

Fasolka szparagowa nazywana jest często kobiecym warzywem, a to głównie za sprawą kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet w pierwszych miesiącach ciąży, gdy u płodu kształtuje się układ nerwowy. Dodatkowo fasolka zawiera roślinne hormony, czyli fitoestrogeny, chroniące przed nowotworami piersi i szyjki macicy, a także zapobiegające nieprzyjemnym objawom związanym z menopauzą, zwłaszcza uderzeniom gorąca.

Czy wiesz, że... Fasolki szparagowej nie należy jeść na surowo, ponieważ zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania.

Jeżeli znudziła wam się fasolka w wersji ugotowanej, podawanej ze zrumienioną bułką tartą i chcecie poznać kilka ciekawych i smacznych propozycji, to koniecznie zajrzyjcie do artykułu: Fasolka szparagowa - 5 smacznych przepisów.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)