Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 600 g mąki
- 1 opakowanie drożdży instant
- 100 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
Do smarowania:
- 1 jajko
- 6 łyżek wody
Do dekoracji:
- kolorowe perełki, posypka, pisaki cukrowe - wg uznania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na drożdżowe zajączki wielkanocne!
- Mleko lekko podgrzej.
- Roztop i przestudź masło.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć.
- Pod koniec stopniowo dodawaj roztopione masło i zagniataj, aż do uzyskania gładkiego sprężystego ciasta.
- Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
- Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego uformujesz wałek i będziesz z niego odcinać kawałki ciasta na uszy.
- W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.
- Każdą większą kulkę połącz z mniejszą, smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze.
- Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski, układaj je na głowie zająca na płasko - do góry tą stroną, na której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha.
- Patyczkiem dociśnij końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły.
- Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Przed pieczeniem posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 20-25 minut w około 180 stopniach.
- Po ostudzeniu udekoruj zajączki słodkimi dekoracjami.
Materiały prasowe, Dr Oetker