Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18-proc.
- 3 dag drożdży
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 10 dag mieszanki skórek kandyzowanych
- 5 dag migdałów posiekanych
- 5 dag rodzynek
- 5 dag żurawiny suszonej
- 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Dodatkowo:
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Śmietanę wymieszaj z drożdżami. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, dodaj masło i posiekaj. Następnie dodaj rozmieszane drożdże, wbij jajka i wyrób elastyczne ciasto. Nakryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Rodzynki i żurawinę sparz, osusz. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj z dżemem.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj je roztrzepanym dodatkowym jajkiem, rozłóż owoce i zwiń. Ciasto owiń luźno w papier do pieczenia, przełóż do długiej foremki i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
- Piecz około 40 minut w temp. 190 stopni. Ostudź, posmaruj lukrem i udekoruj.