Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą

Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą.
Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą to pomysł, jak wykorzystać drób w nietypowy sposób i zaskoczyć rodzinę.
/ 10.08.2011 14:47
Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego utartego imbiru
  • sól lub Delikat
  • 2 duże pomidory
  • 2 cebule (dałam po pół białej, cukrowej, czosnkowej i czerwonej)
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • bazylia
  • pieprz czarny mielony
  • papryka mielona (ok. 1 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego (to dla tego ze nasze pomidory nie są tak aromatyczne - szczególnie po za sezonem)
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Tradycyjnie powinno się potrawę robić w garnku do Tajine .

Mięso pokroić w kostkę i zmiksować w rozdrabniaczu/blenderze (lub zmielić w maszynce). Wyrobić dodając 1/3 natki, imbir i do smaku sól (Delikat), pieprz, paprykę, skórkę z cytryn , bazylię. Dobrze wymieszać i uformować 8-10 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić cebule prawie je rumieniąc. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki - pokroić w drobną kostkę. Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z odrobiną soli. Do garnka na cebulę wrzucić czosnek i chwilę smażyć mieszając. Dodać pomidory, 1/3 natki, bulion, przecier pomidorowy i dusić 10 minut. Włożyć pulpeciki - przykryć i gotować 20 minut. Doprawić sos do smaku przyprawami i cukrem. Podałam z kuskusem na bulionie.

Autor: Babciagramolka.

Zobacz także inne przepisy z działu Drób.

Redakcja poleca

REKLAMA