Do czego mieszanka Quatre epices

Quatre epices.
Quatre epices to mieszanka czterech przypraw, znana już nie tylko we Francji. Dodaje się ją najczęściej do mięs i potraw z warzyw.
/ 23.10.2009 10:22
Quatre epices.

Quatre-epices to kompozycja 4 przypraw dobranych w odpowiednich proporcjach:

  • czarny mielony pieprz – w ostatnich latach zastępuje się go coraz częściej białym pieprzem, który ma delikatniejszy smak niż pieprz czarny – ok. 70% mieszanki;
  • imbir – ok. 20% mieszanki;
  • gałka muszkatołowa (charakteryzuje się intensywnym słodko-gorzkim smakiem, dlatego używa się jej w niewielkich ilościach) – ok. 9% mieszanki;
  • goździki – ok. 1% mieszanki.

Pamiętaj, że taka mieszanka musi być przechowywana w zamknięciu.

Quatre-epices używamy głównie do przyprawiania mięsa, warzyw, sosów, zup a nawet ciast. W przypadku, kiedy dodajemy mieszankę do aromatycznych ciast, pieprz zastępujemy zielem angielskim.

Zobacz także: Mieszanka pięciu przypraw

Redakcja poleca

REKLAMA