Składniki:
- 180 g kaszy gryczanej (ugotowanej mniej więcej w 400 ml wody)
- 5 jajek
- 180 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania blaszki)
- 150 g czekolady deserowej
- 50 g suszonych żurawin, posiekanych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych
- 50 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady deserowej
- 20 g miękkiego masła
- 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto z kaszy gryczanej!
- Kaszę gryczaną gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, mniej więcej przez 20-25 minut (do miękkości). Odstaw do wystudzenia.
- Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę zmiel, używając maszynki do mielenia lub blendera z ostrymi nożami.
- W garnku rozpuść masło.
- Odrobiną masła posmaruj blaszkę do pieczenia (do posypania wnętrza blaszki możesz użyć okruszków biszkoptów).
- Do rozpuszczonego masła dodaj kawałki czekolady, całość podgrzej, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
- Jajka ubij z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.
- Dalej ubijając jajka, stopniowo dodaj czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę.
- Do ciasta wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na końcu dodaj posiekaną żurawinę i orzechy ziemne.
- Ciasto przełóż do blaszki.
- Piecz w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 35‑40 minut (do próby suchego patyczka).
- Zostaw do wystygnięcia.
Przygotowanie polewy:
- Zagotuj śmietankę.
- Kawałki czekolady wrzuć do gotującej się śmietanki, mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
- Następnie dodaj miękkie masło.
- Wymieszaj.
- Powierzchnię wystudzonego ciasta możesz wyrównać za pomocą noża.
- Delikatnie polej polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami ziemnymi.