Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 35 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka cukru
- 1/2 szklanki rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Dodatki:
- szklanka mąki
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść w połowie szklanki letniej wody. Dodaj sól, cukier i 35 dag mąki. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.
- Podziel ciasto na pół. Do jednej części dodaj szpinak i 3/4 szklanki mąki (tej dodatkowej), zagnieć. Do drugiej dodaj 2 łyżki mąki i koncentrat pomidorowy, zagnieć.
- Resztą mąki oprósz stolnicę, rozwałkuj oba ciasta. Szpinakowe powinno być trochę większe. Posmaruj wodą, przykryj ciastem pomidorowym i zwiń, tworząc roladę.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 30 minut. Chlebek piecz około 50 minut, do suchego patyczka w temperaturze 195 stopni.