Cappuccino do śniadania

Filiżanka cappucino.
Popularny włoski napój kawowy, któremu nieodłącznie towarzyszy spienione mleko i odrobina posypki z czekolady lub kakao na wierzchu. Cappuccino uwielbiają wszyscy, a najlepiej smakuje do śniadania.
/ 28.05.2009 13:05
Filiżanka cappucino.

Czym jest?

Tradycyjne włoskie cappuccino to dokładnie 25 cm³ espresso, przeczytaj także: Espresso, czyli mocna, aromatyczna kawa z gęstą pianką o orzechowym odcieniu, przygotowywana z drobno zmielonych ziaren w specjalnym ekspresie oraz ciepłe, spienione mleko. Czasem dodaje się do niego gałkę lodów polanych śmietanką, która zabarwia napój, rzadziej – bitą śmietanę, wiórki kokosowe lub cynamon. Posypki stosowane są głównie dla ozdoby.

Jak przyrządzić i podawać?

Mleko dodawane do espresso musi spełnić parę warunków. Po pierwsze – dobierzmy odpowiednio proporcje. Szklanka, w której podajemy cappuccino powinna być większa od tej na espresso (120-150 cm³). Najlepiej jeśli będzie wykonana z jasnej porcelany o grubych, zaokrąglonych ściankach. Dzięki temu kawa szybko nie wystygnie. Cappuccino z większą ilością mleka to chiaro, z mniejszą – scuro. Ilość mleka jest w zasadzie sprawą gustu, ale według włoskich standardów pianka ze spienionego mleka powinna mieć ok 1-2 cm grubości. Często poleca się proporcje 1:1:1 (espresso : mleko : spienione mleko). Mleko spieniamy zanurzając w garnku specjalną dyszę lub wykorzystując parownik dołączony do ekspresu. Ubite w ten sposób stworzy gęstą, a zarazem delikatną, kremową piankę. Powinna ona utworzyć na wierzchu filiżanki nieznaczną kopułkę, którą dekorujemy posypką. Możemy podłożyć szablon z papieru – np. serduszka.

Zobacz także: Jak się pija w Grecji kawę?

Pora na Cappuccino

Włosi piją ten napój zazwyczaj podczas śniadania, do obiadu lepsze jest espresso, które podaje się przy różnych okazjach do wieczora. Poranek to pora na cappuccino.

Redakcja poleca

REKLAMA