Czym jest?
Tradycyjne włoskie cappuccino to dokładnie 25 cm³ espresso, przeczytaj także: Espresso, czyli mocna, aromatyczna kawa z gęstą pianką o orzechowym odcieniu, przygotowywana z drobno zmielonych ziaren w specjalnym ekspresie oraz ciepłe, spienione mleko. Czasem dodaje się do niego gałkę lodów polanych śmietanką, która zabarwia napój, rzadziej – bitą śmietanę, wiórki kokosowe lub cynamon. Posypki stosowane są głównie dla ozdoby.
Jak przyrządzić i podawać?
Mleko dodawane do espresso musi spełnić parę warunków. Po pierwsze – dobierzmy odpowiednio proporcje. Szklanka, w której podajemy cappuccino powinna być większa od tej na espresso (120-150 cm³). Najlepiej jeśli będzie wykonana z jasnej porcelany o grubych, zaokrąglonych ściankach. Dzięki temu kawa szybko nie wystygnie. Cappuccino z większą ilością mleka to chiaro, z mniejszą – scuro. Ilość mleka jest w zasadzie sprawą gustu, ale według włoskich standardów pianka ze spienionego mleka powinna mieć ok 1-2 cm grubości. Często poleca się proporcje 1:1:1 (espresso : mleko : spienione mleko). Mleko spieniamy zanurzając w garnku specjalną dyszę lub wykorzystując parownik dołączony do ekspresu. Ubite w ten sposób stworzy gęstą, a zarazem delikatną, kremową piankę. Powinna ona utworzyć na wierzchu filiżanki nieznaczną kopułkę, którą dekorujemy posypką. Możemy podłożyć szablon z papieru – np. serduszka.
Zobacz także: Jak się pija w Grecji kawę?
Pora na Cappuccino
Włosi piją ten napój zazwyczaj podczas śniadania, do obiadu lepsze jest espresso, które podaje się przy różnych okazjach do wieczora. Poranek to pora na cappuccino.